Search

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete \"svratiti\"

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti"

Tekst: BURO.

Image: BURO.

Prije određenog vremena bilo je možda ne baš nezamislivo, ali ne baš ni dobrodošlo baviti se umjetnošću i posjećivati izložbe preko ekrana. Da, ako priroda rada to zahtijeva i pričamo o VR-u ili bilo kojoj suvremenoj tehnologiji, i definitivno ne, ako pričamo o otvaranju izložbi i programu koji se odvija samo u digitalnom prostoru. Otvaranja su osim kulturnog i društveni događaj te je u nekom smislu cijeli art svijet držao tehnologiju na distanci, iako je bilo jasno da ćemo prije ili kasnije i to iskustvo morati uzeti kao relevantno. Ipak je ispalo prije nego kasnije  i umjetnički svijet trenutačno prolazi toliko promjena da je digitalizacija samo jedna od njih. Svijet se mijenja i to brzo, a digitalne galerije su iz "nay" postale "yay" preko noći i čak su se i neka velika old school galerijska imena kao što je David Zwirner angažirala i pokrenula platforme sa svojim mladim suradnicima. Pored online boothova na sajmovima koje istovremeno i ne podnosimo i obožavamo ove galerije rade neke sjajne stvari online i vrijedne su pažnje.

1

EMERGEAST

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 1)

Kako i dolikuje, moramo početi od velikana online izlaganja. Emergeast je jedini iz ekipe koji nije otvorio svoj digitalni prostor zbog nužnosti situacije, već zato što su na vrijeme shvatili da je to neophodno. To znači da je njihova platforma već savršeno uigrana i razrađena i ne samo da imaju online izložbe, već i konferencije, predavanja i panel diskusije u koje se moguće uključiti s bilo kojeg meridijana. Ova platforma je prva online galerija Bliskog Istoka, koja je uzdrmala tradicionalno galerijsko iskustvo i pokazala novi put fokusirajući se na istočnjačke autore, potencijale i digitala i mlade kolekcionare.

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 2)

AL SERKAL AVENUE

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 3)

Od svih online soba, boothova i postavki koje smo do sada vidjeli, galerija Al Serkal Avenue iz Dubaija ima vjerojatno jedan od najljepših digitalnih prostora. Al Serkal Online u potpunosti donosi iskustvo šetanja kroz pravi prostor i omogućava da se napravi krug kroz prostor, pored svih trenutno izloženih radova, da se pored svakog zastane i ako treba zumirati i do najsitnijih detalja kako bismo učinili i uživo. Toliko su usavršili svoje online prezentiranje radova da ako mislite da nije moguće vidjeti svaki potez četkicom na ovaj način, o da, itekako je moguće.

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 4)

2

3

GIRL GIRL GIRL

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 5)

Girl girl girl je jedna od preko potrebnih inicijativa koja radi na davanju vidljivosti autoricama. Projekt nije postojao prije tako da nije da se preselio u digitalni prostor, već je u digitalnom prostoru nastao. Girl girl girl je galerija pokrenuta ovog proljeća i bavi se promocijom ruskih umjetnica te predstavlja samostalni projekt Yulije Belousove. U planu je da sve predstavljene autorice imaju i svoje izložbe IRL kada se situacija smiri, ali kako nitko ne zna kada to može biti, njihovi radovi će biti predstavljani digitalno do daljnjeg. Galerija se bavi promocijom umjetnica prikazujući njihove radove, ali uz prateće edukativne postove o njima i njihovoj praksi, što čini savršenu kombinaciju.

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 6)

WORKS BY FRIENDS

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 7)

Kako sami osnivači kažu, Works by Friends je novi tip galerije koji inzistira na prijateljstvu, točnije suradnji i povezivanju. Njihova namjera je da se stvari rade sasvim drugačije i da ponude znatno sporije i znatno intimnije iskustvo kupovine gdje bi oni koji su u potrazi za novim radovima kupovali zapravo od grupe prijatelja. Osim toga što postoje online i predstavljaju radove umjetnika i njihove prakse, redovno organiziraju i male pop-up izložbe na kojima omogućavaju umjetnicima da se upoznaju s kolekcionarima i da se stvori još jedan nivo prijateljskih odnosa. Zasad su pretežito fokusirani na SAD kako što se tiče umjetnika tako i teritorija za shipping, ali uskoro se lansira i EU izdanje.

Digitalni umjetnički prostori u koje uvijek možete "svratiti" (фото 8)

4

više