Search

Događanje za koje biste trebali znati: danas se otvara odlična izložba posvećena modi i odijevanju u Zagrebu 1960-ih

Događanje za koje biste trebali znati: danas se otvara odlična izložba posvećena modi i odijevanju u Zagrebu 1960-ih

U Muzeju grada Zagreba s početkom u 19 sati


Image: Muzej grada Zagreba

Izložba "Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih" rezultat je planiranog prikupljanja građe za Zbirku mode, modnog pribora i tekstila Muzeja grada Zagreba, usmjerenog na drugu polovinu 20. stoljeća. Modni i odjevni predmeti u fundusu ne zadovoljavaju isključivo estetske kriterije, već ilustriraju povijest i svakodnevni život. "Nastavljajući se na izložbe u zagrebačkim muzejima koje su tematizirale modu i odijevanje - Drugarica à la mode (Muzej suvremene umjetnosti), Žuži Jelinek: Ambasador mode (Muzej grada Zagreba) i Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost (Muzej za umjetnost i obrt) - ovom smo izložbom željeli istražiti i prezentirati modne fenomene najuzbudljivijeg desetljeća 20. stoljeća na lokalnoj razini" poručuju iz Muzeja grada Zagreba (Opatička 20) u kojem se danas 19 sati otvara izložba "Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih" čija je autorica Maja Arčabić.

Moda je posljedica i produkt vremena, odraz društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih kretanja pa odjevni predmet nije moguće promatrati izvan tog konteksta. Izložbenim cjelinama nastojali smo razotkriti i posjetiteljima približiti modne utjecaje 1960-ih, proces kreacije i proizvodnje odjevnog predmeta, načine plasmana na tržištu te načine i okolnosti uporabe odjevnih predmeta od trenutka njihova dolaska do konzumenta.

Događanje za koje biste trebali znati: danas se otvara odlična izložba posvećena modi i odijevanju u Zagrebu 1960-ih (фото 1)

Odjevni predmeti u svijesti naših sugrađana rijetko se promatraju kao potencijalni muzejski predmeti te je njihov put do muzejskih institucija dugotrajan i neizvjestan. Naime, iskustvo prikupljanja svjedoči da se najčešće čuva odjeća koja za vlasnika ima sentimentalnu vrijednost. Također, češće se čuva svečana odjeća, a svakodnevna rijetko. I upravo je to bio jedan od izazova u pripremama izložbe jer nije bilo moguće predmetima potkrijepiti sve promjene i obilježja stilova 1960-ih godina. "Da bismo nadomjestili praznine ključne u pojedinim dionicama, poslužili smo se audio-vizualnim dokumentima, tiskom i arhivskim gradivom. Dnevni i tjedni tisak te modni časopisi pokazali su se kao vrijedan izvor informacija" objašnjavaju iz Muzeja. 

Događanje za koje biste trebali znati: danas se otvara odlična izložba posvećena modi i odijevanju u Zagrebu 1960-ih (фото 2)

Kako ističu, šezdesete su godine velikih promjena u stilu odijevanja, uvjetovanih tehnološkim napretkom, prosperitetom, razvojem potrošačke kulture i države blagostanja te utjecajima pop-kulture i novim svjetonazorom poratne generacije. Jugoslavija - zemlja između Istoka i Zapada - postigla je 1960-ih zavidnu međunarodnu reputaciju izgradnjom samoupravnog socijalizma i trasiranjem puta Pokretu nesvrstanih. Iznutra, socijalistička Jugoslavija država je složenih nacionalnih i ekonomskih problema, u kojoj autokracija i društvena kontrola susreću modernost, konzumerizam i žudnju za nalikovanjem Zapadu. Zagreb, glavni grad Socijalističke Republike Hrvatske i drugi grad po veličini u jugoslavenskoj federaciji, bio je vodeći industrijski centar. U 1960-ima intenzivira se i diversificira proizvodnja u odjevnoj industriji, a istodobno se oporavlja obrtnička produkcija. Premda je industrija odjeće odgovarala na elementarne potrebe tržišta, modni utjecaji sa Zapada nezaustavljivo su nalazili put do domaćih potrošača - osobito pripadnika mlađe populacije - koje standardizirani modeli nisu zadovoljavali.

Istraživanje provedeno tijekom priprema izložbe navodi ih na zaključak da su 1960-te razdoblje prosperiteta, reafirmacije građanske kulture u odijevanju te vrijeme brzih promjena u produkciji odjeće, širenja modnih informacija i utjecaja te njihove implementacije u potrošačkom društvu. Više o ovom uzbudljivom kulturnom događanju provjerite i na Facebook eventu

Događanje za koje biste trebali znati: danas se otvara odlična izložba posvećena modi i odijevanju u Zagrebu 1960-ih (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više