Search

Dom umjetnosti: nova muzejska zdanja diljem svijeta

Dom umjetnosti: nova muzejska zdanja diljem svijeta

Gdje stanuje suvremena umjetnost?


Image: buro247.ru

U posljednje vrijeme svjedoci smo otvaranja brojnih novih muzejskih zdanja – prošlog tjedna u Moskvi je otvoren muzej suvremene umjetnosti Garage, a nedavno je kuća Armani otvorila svoj muzej. U nastavku doznajte ostala imena i lokacije novih umjetničkih zdanja koje vrijedi posjetiti...

Armani Silos, Milano

Giorgio Armani 1. svibnja otvorio je muzej u koji je smjestio arhivske kolekcije kako bi ispričao 40 godinu dugu povijest modne kuće. Zdanje muzeja Armani Silos izgrađeno je 50-ih i dugo je godina služilo kao skladište za žito, pa otud i potječe njegovo ime, a danas ono, u svom minimalističkom interijeru u sivo-crnim tonovima s betonskim podom, čuva neke od najznačajnijih kreacija koje su proslavile velikog Armanija, ali i cijeli digitalni arhiv koji će svim posjetiteljima ispričati jedinstvenu modnu priču.

Fondation Louis Vuitton, Pariz

Kuća Louis Vuitton odavno je u čvrstoj vezi s umjetnošću. Nije tajna kako ovaj modni konglomerat aktivno podržava umjetnike i u neprestanom je kontaktu s najnovijim strujanjima na području suvremene umjetnosti. Tako ćete u prostorima muzeja Fondation Louis Vuitton naletjeti na radove umjetnika kao što su Gerhard Richter ili Bertrand Lavier. Samo zdanje projektirao je znameniti Frank Gehry, dobitnik prestižne Pritzkerove nagrade i predstavnik dekonstruktivizma. Veličanstven po veličini, ali i po značaju, ovaj muzej svojim dizajnom podsjeća na ogroman srebrni oblak. Unutar staklenih zidova smjestile su se izložbene prostorije, predavaonice, terase s prekrasnim pogledom na Pariz, pa čak i koncertna dvorana. 

Fondazione Prada, Milano

Modna kuća Prada još je jedna od onih kuća koje nam u trenu padnu na pamet kad se govori o umjetnosti. Miuccia Prada i suprug Patrizio Bertelli osnovali su zakladu u potpunosti posvećenu suvremenoj umjetnosti koja je rođena još davne 1993., a koja je svoj dom pronašla u renoviranoj zgradi nekadašnje destilerije iz 1910-ih za čiju je rekonstrukciju bila zadužena arhitektonska tvrtka OMA na čelu sa znamenitim arhitektom Remom Koolhausom. S druge strane, zadaća dizajna interijera malenog café bara u sklopu muzeja dodijeljena je poznatom redatelju Wesu Andersonu koji je uspješno rekreirao atmosferu tipičnog milanskog kafića, obogativši je svojom osebujnim estetskim pečatom i obiljem pastelnih boja. 

Muzej Whitney, New York

Muzej s 85-godišnjom poviješću prije mjesec i pol otvorio je svoja vrata na novoj adresi u ulici Gansevoort 99 u New Yorku. Impresivno zdanje s pogledom na rijeku Hudson prostire se na 50.000 metara kvadratnih, a potpisuje ga talijanski arhitekt Renzo Piano koji je vješto ugradio novi suvremeni dom Whitney muzeja u vizuru grada, kreiravši istovremeno masivnu, ali prozračnu zgradu. Svečano otvorenje novo-starog muzeja pozdravio je cijeli New York, a u njegovu je čast i Empire State Building zasvijetlio u bojama moderne umjetnosti predstaviti djela suvremenih umjetnika koji će izlagati u novootvorenom Whitney muzeju. 

Muzej suvremene umjetnosti Garage, Moskva

Moskovski Garage, koji je 2014. godine iz centra suvremene kulture prerastao u muzej suvremene umjetnosti, krajem prošlog tjedna otvorio je dio zdanja – paviljon "Godišnja doba" u Centralnom parku kulture i odmora Maksima Gorkog. Projekt muzeja Garage utemeljen je 2008. godine, a najprije se nalazio na području autobusne garaže Bahmetevskij dizajnirane prema projektu sovjetskog avangardista Konstantina Meljnikova, a ime Garage duguje upravo svojoj nekadašnjoj lokaciji. Godine 2012. muzej Garage svoj dom pronalazi u nekadašnjem restoranu "Godišnja doba" za čiju je rekonstrukciju začetnica projekta i velika pokroviteljica umjetnosti, Daša Žukova, pozvala hvaljenog arhitekta svjetskog glasa, Rema Koolhaasa i njegov studio OMA. Kraj prošlog tjedna za Garage je označio nov početak, koji su pozdravila brojna poznata lica, a u budućnosti očekujemo još brojne uzbudljive novosti o izložbama renomiranih suvremenih umjetnika svjetskog glasa. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više