Traži

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani

"U divnim razlikama Jedinstvo!"


Fotografija: PR

U ljubljanskoj Mestnoj galeriji od 20. veljače do 10. travnja 2016. održat će se izložba istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića "U divnim razlikama Jedinstvo!"

Izložba u Mestnoj galeriji, ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, dosad je najopsežnija Kožarićeva izložba u Sloveniji. Umjetnikovo iznimno bogato stvaralaštvo predstavljeno kroz više tematskih cjelina uključivat će više od 200 skulptura, objekata, asamblaža, ready madea, slika, crteža, grafika, fotografija, radova na tkanini... Većina djela posuđena je iz Atelijera Kožarić koji sadrži više od 6000 predmeta i danas se nalazi u stalnom postavu MSU-a, a u vlasništvu je Grada Zagreba. Preostali radovi posuđeni su iz fundusa MSU-a, Gliptoteke HAZU, Moderne galerije Zagreb, Zbirke Filip Trade (Lauba), kao i iz privatnih zbirki Ivana i Filipa Kožarića, Ivice Župana i drugih kolekcionara.

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani (фото 1)

Kožarić se u Ljubljani, zajedno sa slikarom Ivom Dulčićem, predstavio davne 1957. na jednom od svojih prvih samostalnih nastupa u nekadašnjem Jakopičevom paviljonu. Jednostavnost njegova umjetničkog rukopisa, izražena reduciranim kiparskim oblicima kojima je ostao vjeran do dan-danas, slovenska publika tada nije bila spremna prihvatiti. U izložbenoj knjizi dojmova Kožarićeve su skulpture opisane kao siromašne refleksije suvremene umjetnosti, nedostojne akademski obrazovanih umjetnika, jer "Oblik lica nije oblik drva!". Kožarićev rad bilo je tada teško razumjeti; od početka je stvarao izvan stilskih ograničenja, revidirajući svoje umjetničke poteze slobodno, bez restrikcija, sažimajući ih također u svojim izjavama poput "Umjetnost je uvijek nešto drugo!", "Umjetnost uvijek uzmiče!", "Razbijmo okvire!" ili "Umjetnost je rijetka ptica."

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani (фото 2)

Na izložbi u Salonu ULUH-a u Zagrebu, koja se održala godinu dana prije izložbe u Ljubljani, Radoslav Putar u Narodnom listu 1956. zapisao je kako su "Kožarićeve materijalizacije njegove reakcija na unutarnje i vanjske impulse koji su vrlo iskreni, što je iznimno, iznimno rijetko." Dodijelio im je "izuzetno mjesto na horizontu hrvatskog kiparstva". I Kožarić je ponovno pokazao (gostujući često i u Ljubljani) kako je potpuno dostojan tog izuzetnog mjesta, izlažući na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, sudjelujući na najprestižnijim međunarodnim događajima i bijenalima, a u posljednje vrijeme i velikom izložbom "Preko crte" u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, 2011., a potom i dosad najvećom retrospektivom "Sloboda je rijetka ptica" u Haus der Kunst u Münchenu 2013.

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani (фото 3)

Dosad najopsežnija izložba Ivana Kožarića u Ljubljani (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor