Search

Fantastičan pogled iz zraka: Pogledajte kako je nastajao najveći podni mural u Zagrebu

Fantastičan pogled iz zraka: Pogledajte kako je nastajao najveći podni mural u Zagrebu

Umjetničke intervencije Okolo

Tekst: BURO.


Image: Michel Kubaček,
Borut Planinc

Druga polovica proteklog kolovoza bila je rezervirana za jedan poseban umjetnički projekt pod imenom Okolo. Preko trideset lokacija u centru Zagreba oživjelo je malim i velikim umjetničkim idejama koje ste mogli otkrivati u šetnji gradom tijekom tri tjedna trajanja projekta. Tako ste kao slučajni ili namjerni prolaznik, ulicama Gornjeg grada mogli susresti vunene minijature, odigrati igru na platou Gradec, zastati ispred interaktivnog plakata, ispisati ljubavnu žalbu kod Uspinjače, posuditi knjigu iz Kućice za knjige na Vranicanijevoj poljani ili pak uživati u Tomićevoj ulici u svilenoj skulpturi.

Posebno iznenađenje, doduše kratkotrajno jer umjetnost na ulicama ima svoje zakone, bile su genijalne minijature australskog umjetnika Michaela Pedersona, o kojima smo vam pisali ovdje. Osim, brojnih privremenih umjetničkih intervencija, Okolo je Zagrebu ostavio i nekoliko trajnih street art radova koji se i dalje mogu razgledati, na našu veliku sreću. Veliki mural u Palmotićevoj ulici naslikao je poznati umjetnički par iz Francuske Ella i Pitr, a ako prošećete Langovim trgom, na jednom od uglova i dalje vas gleda jedan poseban balon s potpisom Borisa Bare.

Ella i Pitr, Palmotićeva ulica

Boris Bare, Langov trg

Također, s potpisom ovog umjetnika na platou iznad Ljetnog kina Tuškanac ostao je veliki podni mural pod imenom Svemirski voajeri, a koliko ga je teško bilo napraviti, Boris nam je rekao: "Radili smo po dvanaest sati dnevno, nekih pet dana. Početak zacrtavanja je zapravo čista matematika; igralište se dijeli u kvadratna polja i nakon toga se farba, a završnu sliku vidiš tek na kraju dronom, što si napravio si napravio. Baš radi toga je bio izazov raditi ovako velik podni crtež."

Zagreb je ovim radom dobio sasvim nove obrise, najimpresivnije vidljive iz zraka te se time pridružio drugim europskim metropolama koje redovito osvježavaju ulice ovim vidom umjetnosti. Odličan video potpisuje Michel Kubaček. Uživajte u virtualnom pogledu jer mi itekako jesmo!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više