Search

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu

Izložba "Hundertwasser - Umjetnik i eko aktivist" u Arken muzeju

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Jedna od najiščekivanijih ovogodišnjih izložbi u Muzeju moderne umjetnosti u Kopenhagenu

"Želim pokazati koliko je jednostavno postići raj na Zemlji."

Riječi su to Friedensreicha Hundertwassera, slikara, arhitekta i eko-aktivista koji je cijeli život težio da svijet učini boljim mjestom kroz svoje slike, manifest i kreiranje humanije arhitekture. Hundertwasser je materijalizirao raj u obliku jarkih boja na platnu i fantastičnih zgrada, brendirajući eko-aktivizam. Iako je bio kontroverzan u svoje vrijeme, danas su njegove ideje o zelenoj arhitekturi, ekologiji i urbanim vrtovima aktualnije nego ikad. Kako je Kopenhagen proglašen Zelenom prijestolnicom Europe 2014., od 1. veljače otvorena je izložba posvećena ovom genijalcu u Muzeju moderne umjetnosti - Arkenu.

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu (фото 1)

Friedensreich Hundertwasser (1928.-2000.) stekao je svjetsku slavu tijekom 1960-ih i bio je vrlo utjecajan tijekom svoje bogate karijere. Njegove jedinstvene slike tijekom 1970-ih dospjele su u mnoge bečke domove kao printevi ili popularni suveniri. No, Hundertwasser je puno više od toga. Bio je beskompromisni umjetnik koji se svojom umjetnošću, filozofijom i svojim načinom života borio za ponovni sklad između prirode i čovječanstva. Danas je, bez sumnje najpoznatiji, ali i najkontroverzniji austrijski umjetnik iz poslijeratnog razdoblja.

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu (фото 2)

U godini kada je Kopenhagen proglašen Zelenom prijestolnicom Europe, Arken je reflektor usmjerio na slikarstvo, arhitekturu, dizajn i eko-aktivizam Hundertwassera. Za njega, umjetnost i život su dvije strane iste medalje. Umjetnost, odjeća, njegov dom, način života, samoprezentacija, čak i njegovo ime (Hundertwasser na njemačkom jeziku znači "stotinu voda") - bili su dio velikog Hundertwasser fenomena.

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu (фото 3)Hundertwasserove slike nalikuju živim organizmima. U stvari, on je sam sebe nazvao "mađioničarem vegetacije". Njegove slike slave ljepotu prirode. Hundertwasser je istinski gajio mržnju prema geometrijski ravnim linijama. Čini se kao da njegova valovita, asimetrična arhitektura jarkih boja raste i transformira se pred našim očima. On je tražio da se povežu i pomire organski i biljni svijet. Drveće i biljke rastu na krovovima, kroz zgrade i prozore. Svojim razmišljanjima o održivosti i ekologiji pokazao je da je bio puno ispred svog vremena.

Izložba ovog zanimljivog umjetnika ostaje otvorena do 1. lipnja.

Fenomen genijalnog umjetnika Hundertwassera u Kopenhagenu (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više