Search

Fotograf Denis Butorac priprema genijalnu izložbu, jedva je čekamo pogledati

Fotograf Denis Butorac priprema genijalnu izložbu, jedva je čekamo pogledati

"Poslanica"

Tekst: BURO.


Image: Denis Butorac

U utorak, 05. studenog u 19 sati u ADU Galeriji f8, Trg Republike Hrvatske 8, otvara se diplomska izložba fotografija Denisa Butorca pod nazivom "Poslanica".

"Nastala od latinske riječi epistola ili epistula (poruka, pismo), poslanica se asocijativno i primarno povezuje s tekstom religioznog sadržaja. Ipak, u svojoj definiciji tumači se i kao javno, otvoreno pismo upućeno jednoj osobi.

Medij fotografije, osim kao sredstvo umjetničkog izražavanja, u ovom radu koristim kako bih dokumentirao performativne procese kojima rekonstruiram proživljena iskustva, pritom stvarajući nova. Koristim fragmente iz vlastite prošlosti, obiteljski arhivski materijal, sjećanja i situacije koje su značajno utjecale na oblikovanje mog identiteta, a zbog kojih sam često bivao opterećen osjećajem nepripadnosti. Pomoću njih gradim vizualni narativ kojim se, poput nikada napisanog pisma, obraćam svom ocu", rekao je Denis Butorac najavljujući svoju veliku izložbu.

Fotograf Denis Butorac priprema genijalnu izložbu, jedva je čekamo pogledati (фото 1)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a koncept izložbe "Poslanica" osvojio je 2018. godine Nagradu Marina Viculin koju dodjeljuje Fotografska udruga Organ vida. Nagrada uključuje novčanu potporu za produkciju rada u iznosu od 25.000,00 kuna, a dodjeljuje je međunarodni žiri renomiranih stručnjaka za fotografiju.

"Butorčeva diplomska izložba dokumentacija je i rekonstrukcija njegovog života u kojoj svaka izložena fotografija ili predmet iz njegovog djetinjstva reprezentiraju fragment sjećanja. Odrastajući u pretežito muškoj obitelji koja i dalje čuva ratne relikvije iz 1990-ih, Butorac iz obiteljskog arhiva preuzima ratne motive koji su ga pratili tijekom odrastanja i stavlja ih u kontekst osobnog razvitka kao samostalne osobe koja se ne može povezati s tim dijelom obiteljske povijesti.

Kada umjetnik kao motiv u svojim radovima odabire ratna obilježja poput niza dobro očuvanih čahura metaka, nameće se pitanje predstavljaju li oni sponu s mačizmom s kojim se on suočava i pokušava nositi. Tematizirajući otklon od društvenih očekivanja, autor se kroz fotografije i izložene predmete bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca tako što izrazito ratnim, maskulinim prizorima suprotstavlja osobne, feminine elemente", stoji u predgovoru Leopolda Rupnika, u katalogu izložbe.

Fotograf Denis Butorac priprema genijalnu izložbu, jedva je čekamo pogledati (фото 2)

Mentorice diplomskog rada Denisa Butorca su doc. art. Jelena Blagović i pred. dr. sc. Iva Prosoli, a sama izložba ostaje otvorena do 23. studenog, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autorom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu 16. studenog u 11 sati. Više informacija o izložbi moguće je pronaći na službenom Facebook događaju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više