Search

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti

Sarah Maple, Amanda Charchian, Juno Calypso...

Tekst: Ema Glavina

Image: buro247.ru,
Amanda Charchian,
Juno Calypso,
Sarah Maple,
Mayan Toledano,
Tomoko Sawada

Portreti ljudi jedan su od najčešćih motiva fotografija velikog broja fotografa, a mi vam predstavljamo mlade žene koje se bave fotografiranjem i propitkivanjem uloga žena

Koliko god si voljeli zamišljati da je borba za ravnopravnost spolova završila i smatrati to pitanje riješenim, dovoljno je otvoriti otprilike bilo koji portal, prelistati novine ili pogledati videospot. Stiže toplije vrijeme? Na naslovnici su znojna ženska tijela na plaži. Stupile ste u seksualne odnose prije braka? Mediji će vam prenijeti poruku da ste "štraca". Naposljetku, službeni kandidat za predsjednika SAD-a smatra kako je žena svedena na reproduktivne organe i kako je u redu zgrabiti ih. Upravo je u takvom svijetu potrebno čuti glas angažiranih mladih žena, i način na koje one vide uvijek aktualno žensko pitanje. Letimičnim pogledom kroz fotografije ovih autorica, uvidjet ćete kako su i perspektiva i poruka drugačije od onog što vam se inače nudi i od onog što ste naviknuli gledati. Predstavljamo vam neke od najutjecajnijih mladih fotografkinja koje, svaka na svoj specifičan način, donosi svoju viziju suvremene žene i svih kompleksnosti koje taj pojam za sobom povlači.


Amanda Charchian
Fotografkinja živi i radi u Los Angelesu, a svom se radu često bavi prikazom golog ženskog tijela na nešto drugačiji način. Jedan od koncepata koji je razvila je i tzv. "Pheromon hotbox", koji se odnosi na interakciju feromona između nje kao fotografkinje i modela koji pozira za određenu sliku. Istog je naziva bila i uspješna izložba fotografija Amande Charchian i drugih fotografkinja koje su se bavile sličnom tematikom.

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 1)Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 2)
Juno Calypso
Nagrađivana mlada umjetnica iz Londona, Juno Calypso, kroz svoje projekte donosi jedinstven spoj fotografije i izvedbene umjetnosti. Na njenim se fotografijama uglavnom nalazi ona sama, odnosno fiktivni lik imena Joyce, kojeg postavlja pred razne izazove. Prošle godine je tako predstavila projekt "Honeymoon", u sklopu kojeg Joyce provodi sama tjedan dana u kičastom apartmanu za mladence, koji naziva "noćnom morom iz šezdesetih".

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 3)Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 4)
Mayan Toledano
Izraelska fotografkinja, Mayan Toledano ima nekoliko prepoznatljivih odrednica u svojim radovima. Jedna je često korištenje rozih/pastelnih i sanjivih tonova, dok je druga prikaz žena koje dolaze iz najrazličitijih kultura. Korištenjem rozih tonova se poigrava s konceptom nježnosti ženskog spola, kako ga se tradicionalno vidi, dok uvođenjem žena svih rasa, kao glavnih modela želi ukazati na raznolikost ženske ljepote, suprotno onome koje uglavnom nude mediji. U jednom od posljednjih projekata se bavila ženama u vojsci (koja je u Izraelu obavezna) i načinom na koji ona briše tipičnu ženstvenost.

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 5)Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 6)
Sarah Maple
Sarah Maple definitivno spada u najistaknutije feminističke fotografkinje svoje generacije, a njen rad poznat je i široj britanskoj javnosti. Njeni projekti uglavnom tematiziraju složenost multikulturnog porijekla, budući da joj je otac katolik iz Engleske, a majka muslimanka iz Irana. Često fotografira samu sebe, a njeni su radovi uglavnom rađeni sa ciljem da izazovu žustre reakcije publike. Jedan od njenih najuspješnijih projekata je izrada tzv. plašta koji štiti od silovanja, kojim upućuje poruku svima koji okrivljuju "provokativno" žensko odijevanje za mogući zločin koji će se nad njima počiniti.

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 7)Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 8)
Tomoko Sawada
Vjerojatno i najpoznatije ime s ovog popisa, Sawada je umjetnica i feministička fotografkinja koja se pitanjem identiteta bavi već dugi niz godina. Treba spomenuti i da Japan, neovisno o tome koliko je razvijen kao zemlja, još uvijek ima velikih problema s konceptom feminizma. Upravo iz tog razloga se velik dio njenog opusa koncentrira na tradicionalnu podjelu rodnih uloga u japanskom društvu, kao i stereotipa koje perpetuira. Sawada sama sebi služi kao model koji će isprobati najrazličitije identitete i pokušati shvatiti zašto japansko društvo konstruira cijeli karakter osobe na osnovu onog što je odjenula ili iz načina na kojeg se kreće.

Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 9)Fotografija i feminizam: Najbolji radovi heroina feminističke umjetnosti (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više