Search

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi

Marina Paulenka: Drugi dom


Marina fotografijama zatečenih prizora spavaonica, ćelija, kupaonica, 'osobnih' stvari i njihovih nevidljivih tragova, pokušava prikazati slojevit način života žena lišenih slobode, koje su u društvu često predstavljene i doživljene kao one "druge"

U sklopu ciklusa izložbi fotografija Snapshot/Brzo okidanje, večeras u 20 sati u podrumu Galerije Klovićevi dvori otvara se diplomska izložba Marine Paulenke naslovljena "Drugi dom". Riječ je o seriji fotografija nastaloj u kaznionici u Požegi, jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj u kojoj više od 130 zatvorenica izvršava kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci na više. Hrvatskim Zakonom o izvršavanju kazne zatvora određeno je da je fotografiranje ili snimanje zatvorenika dozvoljeno samo na način u kojem im se ne otkriva identitet.

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi (фото 1)

"Unutar iste priče prikazujem šest svojevrsnih klastera u kojima vizualiziram teme poput ženskosti, intimnosti, majčinstva, doma, te nadzora i arhitekture, kako bih naglasila tragove ženske prisutnosti unutar kaznionice.

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi (фото 2)
Preispitujem pojam slobode unutar i van arhitekture nadzorne institucije, uspoređujući je pritom s obiteljskim domom, koji je često model prema kojem zatvorski sustavi funkcioniraju u svrhu "preodgoja žena". Prema mnogim feminističkim teorijama, obiteljski dom je središnje društveno poprište u kojem je žena istovremeno subjekt i objekt nadzora, no ako dom liči na zatvor kako onda promišljati javnu instituciju u kojoj zatvorenice izvršavaju kaznu zatvora?"
(Marina Paulenka)

Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi (фото 3)

Fotografska priča iz ženske kaznionice u Požegi (фото 4)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više