Search

Frida Kahlo - žena ekstremnog magnetizma

Frida Kahlo - žena ekstremnog magnetizma

"Slikam sebe jer sam toliko često sama i zato što sam predmet koji najbolje poznajem."

Tekst: BURO.

Image: Foto: fridakahlo.com

Boje, strast, život, senzualnost - prve su stvari koje nam padaju na pamet vezane uz Fridu Kahlo. Jedna od najtalentiranijih slikarica, među brojnim muškarcima, rođena je 6. srpnja 1907. u Meksiku. Možda najpoznatija po svojim autoportretima, danas je u Meksiku, ali i cijelom svijetu prepoznatljivi simbol tradicije te države. 

Frida Kahlo - žena ekstremnog magnetizma (фото 1)

Većina Fridinih radova upravo je inspirirana meksičkom i indijanskom kulturom, koji se ponekad karakteriziraju kao naiva koja odiše folklorom spomenutih dvaju naroda. Osim njih, trag na njezin rad, nažalost, ostavila je i teška automobilska nesreća koju ju je doživjela kao tinejdžerica. Kao posljedica ozlijeđeni su joj zdjelica i desna noga, i nakon toga nije mogla imati djece.

Frida Kahlo - žena ekstremnog magnetizma (фото 2)

Tijekom života Frida je izradila 200-tinjak slika, crteža i skica koji odražavaju njezina životna iskustva, psihičku i emocionalnu bol i turbulentnu ljubavnu vezu s Diegom Riverom. Naslikala je 143 slika, od čega čak 55 autoportreta. Jednom je prilikom izjavila da slika samu sebe jer je često usamljena i zato što najbolje na svijetu poznaje samu sebe.

1953. godine postavljena je njezina prva samostalna izložba u Meksiku, kada je jedan lokalni kritičar napisao: "Nemoguće je odvojiti život i posao ove iznimne osobe. Njezini radovi su njezina biografija". S obzirom na bolest i stanje u kojem se nalazila, Frida je napustila ovaj svijet kao relativno mlada žena. Umrla je 1954. u dobi 47 godina. Danas, nakon više od pola stoljeća, koliko je prošlo od njezine smrti, prodajom slika realizirana je najveća novčana zarada koju je jedna slikarica ikad ostvarila.

Frida Kahlo - žena ekstremnog magnetizma (фото 3)

Tekst: Nikolina Kranjec

više