Search

Galerija u Manchesteru uklonila \"provokativnu\" sliku kako bi potaknuli komunikaciju s posjetiteljima

Galerija u Manchesteru uklonila "provokativnu" sliku kako bi potaknuli komunikaciju s posjetiteljima

Potez kojem je cilj izazvati reakciju


Image: buro247.ua,
screenshot

Slika koja prikazuje razgolićene nimfe uklonjena je iz stalnog postava, a kustosica galerije tvrdi da je to potez u svrhu poticanja komunikacije, a ne cenzure...

U Manchester Art Gallery uklonjena je slika poznatog slikara Johna Williama Waterhousea, koji je jedan od najvažnijih pred-Raphael umjetnika. Naime, njegovo djelo "Hylas i Nimfe" prikazuje razgolićena mitska tijela mladih nimfi, koje mladog Hylasa "mame u njegovu propast". Ne samo da je uklonjena slika, nego je galerija povukla čak i razglednice iz prodaje, koje su na sebi imale pretisak poznate slike.

Galerija u Manchesteru uklonila "provokativnu" sliku kako bi potaknuli komunikaciju s posjetiteljima (фото 1)

Na mjesto slike ostavljena je obavijest u kojoj je pisalo da je galerija napravila ovaj potez kako bi potaknula razgovor s posjetiteljima galerije o tome kako javnost u Manchesteru percipira umjetnička djela. Posjetitelji galerije nisu ostali "dužni" i mnogo njih je ostavilo papiriće oko te obavijesti s porukama za galeriju. Clare Gannaway, kustosica galerije za suvremenu umjetnost, rekla je da ovo nipošto nije provođenje neke vrste cenzure.

Galerija u Manchesteru uklonila "provokativnu" sliku kako bi potaknuli komunikaciju s posjetiteljima (фото 2)

Galeriji nije bio cilj "negirati" postojanje nekog umjetničkog djela, nego potaknuti svih na razmišljanje jer na toj slici je prikazano jako puno ženskog tijela, a u centar pozornosti je ponovo stavljen muškarac i sam naziv slike upućuje na to da je muškarac "najvažniji". Samo uklanjanje djela je umjetnički akt, koji će biti prikazan u sklopu izložbe umjetnice Sonie Boyce, koja bi se trebala otvoriti u ožujku. Reakcije na ovaj postupak su podijeljene - neki smatraju da to otvara mogućnost da se neke djela uklone zbog nevažećih argumenata, dok neki smatraju da je ovaj potez izravan oblik političke korektnosti. Ovo će svakako izazvati još veće reakcije u umjetničkom svijetu, a na vama je da presudite je li ovaj potez revolucionaran ili nas vraća u srednji vijek.

Galerija u Manchesteru uklonila "provokativnu" sliku kako bi potaknuli komunikaciju s posjetiteljima (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više