Search

Hoće li Banksy izgubiti prava na svoja umjetnička djela?

Hoće li Banksy izgubiti prava na svoja umjetnička djela?

Tekst: BURO.


Dok ne otkrije koji mu je pravi identitet Banksy više nema pravo na svoje radove! Šalimo se, i pretjerujemo, nije baš sve tako crno (još uvijek), ali je činjenica da ga je anonimnost ovih dana prilično skupo koštala. Biti anonimni street umjetnik nesumnjivo ima svojih čari, ali kao što je to Banksy ovog vikenda težim putem naučio, može imati i neke ozbiljne nedostatke. I ne, ne pričamo o tome što je vjerojatno naporno da novinari širom svijeta jednom tjedno otkrivaju tko si. Pričamo o pravnim zavrzlamama.

Hoće li Banksy izgubiti prava na svoja umjetnička djela? (фото 1)

Kako stvari stoje, poznati grafiti umjetnik je nakon dvije godine sporenja izgubio pravnu bitku s tvrtkom čestitki, koja je sada i službeno dobila puno pravo da bez naknade reproducira njegov rad “Flower Thrower” na svojim čestitkama i ostalom materijalu, čime su Banksyju službeno oduzeta ekskluzivna autorska prava nad istim.

Kada je ovaj spor počeo prije dvije godine, umjetnik je posavjetovan da otvori trgovinu s nekom komercijalnom upotrebom svojih radova i sadržajem sličnim kao što čini tvrtka Full Colour Black, koji bi nosio njegovo ime i prepoznatljiv vizual. On je to i napravio, ali je ta trgovina, koju je nazvao Gross Domestic Product, bila toliko intenzivno kritički nastrojena da je nalikovala pop up izložbi više nego trgovini. Bilo kako bilo, prateći savjete svog odvjetnika Banksy je napravio “trgovinu” (iako je nikada nije otvorio) i ispunio je komadima koji su “napravljeni specifično kako bi ispunili kategoriju EU zakona koji se bavi autorskim pravima”.

Hoće li Banksy izgubiti prava na svoja umjetnička djela? (фото 2)

Ipak, ispostavlja se da to nije bilo dovoljno jer, kako je sudac zaključio prije koji dan, to nije bila istinska upotreba rada kao autorskog djela, već je sve konstruirano namjerno bez komercijalne upotrebe.  Sud je zaključio da se autor nije dokazao kao “nedvosmisleni vlasnik rada” s obzirom na to da je njegov identitet tajni, i da se stoga ne može utvrditi ima li umjetnik autorska prava na grafit.

Logike ima malo, a Banksy je od službene odluke suda odlučio ne davati komentare osim što je kazao da mu je uzeto pravo na djelo samo kako bi netko legalno prodavao lažnog Banksyja.

Jako kompleksna i komplicirana situacija koju je dodatno zakomplicirao komentar Aaron Millsa, odvjetnika koji je zastupao suprotnu stranu, a koji je nagovijestio da ovakva odluka može značiti da je “sve što je Banksyjev autorski rad sada pod rizikom, budući da njegov čitav portfolio može naići na isti problem”.

Hoće li Banksy izgubiti prava na svoja umjetnička djela? (фото 3)

I doista ovakva odluka suda otvara nekoliko pitanja. Prvo je naravno ono - hoćemo li konačno saznati tko je Banksy? Mnogi očekuju da bi Banksy mogao izaći iz anonimnosti kako bi stekao prava na svoj rad. Ali ostaje pitanje hoće li Banksy kao javna osoba željeti stvarati, jer dobar dio njegovog imidža je izgrađen na činjenici da ga nitko ne poznaje. Posljednje, ali definitivno ne i najmanje važno pitanje, je kako može biti pravedno da netko tko plagira vaš rad odnese pobjedu na sudu i nije li možda vrijeme za neke drugačije zakone kada su u pitanju autorska prava? Banksy nije prva, a definitivno ni posljednja osoba koja stvara pod pseudonimom i što ćemo ako netko jednog dana preuzme dio teksta Elene Ferrante, koja od pojavljivanja piše pod ovim pseudonimom, i objavi ga kao svoj?

Ukratko, na ovaj čudni slučaj i njegovo još čudnije rješenje možda treba gledati kao na upitnik i upozorenje, ali definitivno ne kao na pravilo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više