Search

Hrvatski projekt \"Novi karneval\" gostuje u Beogradu

Hrvatski projekt "Novi karneval" gostuje u Beogradu

Radovi domaćih i inozemnih autora


Večeras se u Beogradu otvara međunarodna izložba "Novi Karneval (na praznicima)"

Nakon prošlogodišnje street art akcije te radionica i izložbe organizirane povodom promocije kandidature Rijeke za EPK 2020., projekt "Novi karneval" se u ljetnom izdanju predstavlja u Beogradu. U suradnji s tamošnjom Uličnom galerijom u petak, 17. srpnja, u 20:00 sati, otvorit će se međunarodna izložba ilustracija "Novi Karneval (na praznicima)" na kojoj će se izložiti radovi domaćih i inozemnih umjetnika. Tako će uz "domaće snage" Džedaja, Šumskog, Tifani Rubi, Pekmez Med, Ojo Magico, Dunju Janković i Dragana Kordića Mora, biti predstavljeni i njemački umjetnik Boris Hoppek te talijanski umjetnik DEM.

Hrvatski projekt "Novi karneval" gostuje u Beogradu (фото 1)

Novi Karneval kao projekt od samih početaka svojim aktivnostima nastoji kroz različite kulturno-umjetničke discipline, kreativnost, edukaciju i eksperiment promišljati običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje te pokladne i karnevalske prakse. Ideja o projektu proizašla je iz potrebe za generiranjem kvalitetnog kulturnog programa za vrijeme trajanja karnevala u Rijeci – programa koji bi okupljao lokalne i inozemne umjetnike te pritom prezentirao različite umjetničke interpretacije spomenutih motiva. S obzirom da je jedan od ciljeva "Novog karnevala" i promocija na međunarodnoj razini, suradnja s Uličnom galerijom uslijedila je kao logičan korak naprijed u daljnjem stvaranju projekta.

Hrvatski projekt "Novi karneval" gostuje u Beogradu (фото 2)

Ulična galerija jedinstven je izlagački prostor u Beogradu nastao revitalizacijom zapuštenog prolaza u samom centru Beograda kako bi se omogućilo korištenje javnog prostora za galerijske svrhe, kao i šira dostupnost umjetnosti slučajnim (i namjernim) prolaznicima. Program galerije najčešće izlaže angažiranu umjetnost, a jedna od njenih bitnih karakteristika je ta da je otvorena za afirmiranje mladih umjetnika. Zanimljivo je da su u ovogodišnji izlagački ciklus također uvršteni autori i programi iz regije, tako su u travnju Beograđani mogli pogledati izložbu Igora Hofbauera, a jedna od sljedećih bit će ona Mirona Milića. Izložba ostaje otvorena do 30. srpnja.

Hrvatski projekt "Novi karneval" gostuje u Beogradu (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više