Search

I ne tako optimističan Božić: Umjetnica Anne Hardy zamislila je postapokaliptične blagdane kao kontrast stvarnosti

I ne tako optimističan Božić: Umjetnica Anne Hardy zamislila je postapokaliptične blagdane kao kontrast stvarnosti

Instalacija o kojoj vrijedi razmisliti

Tekst: T.K.


Image: Getty Images

I dok se proteklog vikenda gotovo u cijelom svijetu popalilo na tisuće lampica označavajući početak "najljepšeg doba godina", odnosno početak blagdana koji za mnoge znače vrhunac konzumerizma, britanska umjetnica Anne Hardy predstavila je svoje viđenje božićnog uređenja. Blato, poderani natpisi, obješene i potrgane lampice njezino su postapokaliptično viđenje Božića. Rad pod imenom "The Depth of Darkness, the Return of the Light" praćen je i snimljenim zvukovima koji su sve samo ne ugodni, odnosno odaju dojam da nešto stvarno nije u redu. Instalacija postavljena ispred Londonske galerije u sklopu muzeja Tate Britain mjesto je ove pomalo potresne blagdanske priče te način da se ljudi podsjete da stvari ipak nisu baš tako idealne. Kako je Britanka izjavila o svom radu pod imenom: "Ovaj rad je prijedlog ljudima da zastanu na trenutak i razmisle o krhkosti života. Da razmisle o trenutnoj stvarnosti na drugačiji način, manifestirajući potencijalne stvarnosti koje su se dogodile u prošlosti ili će se možda dogoditi u budućnosti."

I ne tako optimističan Božić: Umjetnica Anne Hardy zamislila je postapokaliptične blagdane kao kontrast stvarnosti (фото 1)

Ovo je također način na koji Tate Britain putem umjetnosti ukazuje na aktualne teme, a ikonična fasada njihove legendarne Londonske galerije odlična je platforma za blagdansku prezentaciju na pomalo drugačiji način. U prethodnim godinama umjetnici poput Tracey Emin, Cornelije Parker, Alana Kanea i Monster Chetwynd bili su pozvani da osmisle radove za istu lokaciju u ovo doba godine.

I ne tako optimističan Božić: Umjetnica Anne Hardy zamislila je postapokaliptične blagdane kao kontrast stvarnosti (фото 2)

I ne tako optimističan Božić: Umjetnica Anne Hardy zamislila je postapokaliptične blagdane kao kontrast stvarnosti (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više