Search

Interaktivna umjetnost: Spoj nematerijalne kulturne baštine i najviših tehnoloških dostignuća ostavlja bez daha

Interaktivna umjetnost: Spoj nematerijalne kulturne baštine i najviših tehnoloških dostignuća ostavlja bez daha

Multidisciplinarna izložba u zagrebačkom MUO-u otvara se 12. i ostaje otvorena do 22. ožujka

Tekst: BURO.


Image: Marita Stanić,
Mirko Miličić,
Nataša Mihaljčišin

Postoji li mjesto za kulturnu baštinu u suvremenom svijetu? Upravo se tim pitanjem bavi izložba "Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti" koja se otvara 13. ožujka te u Muzeju za umjetnos, a bavi se temom čipke, hrvatske kulturne baštine kontekstualizirane u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma.

Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana interaktivnom hologramskom projekcijom, softverski senzibiliziranom na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije, a struktura čipke slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio.

Interaktivna umjetnost: Spoj nematerijalne kulturne baštine i najviših tehnoloških dostignuća ostavlja bez daha (фото 1)

Ovaj projekt, koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine, sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Interaktivna umjetnost: Spoj nematerijalne kulturne baštine i najviših tehnoloških dostignuća ostavlja bez daha (фото 2)

Autorski tim izložbe čine Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović, koje su dugi niz godina djelovale pod nazivom I-GLE i ostvarile 27 različitih modno dizajnerskih i umjetničkih projekata. Višestruko su nagrađivane za svoj rad i imaju status samostalnih umjetnica. Nataša Mihaljčišin je nedavno pokrenula svoju vlastitu modnu produkciju, a Martina Vrdoljak Ranilović djeluje kao kreativna direktorica u Varteksu. Također, tu je i Mirko Miličić, produkt dizajner čiji opus karakteriziraju jednostavne i jasne linije u kojima uvijek teži ponuditi snažna i inovativna rješenja temeljena na analitičkim i metodičkim procesima. Miličić 2017. godine osniva dizajnerski studio gdje radi na različitim projektima, od industrijskog i prostornog dizajna do instalacija, umjetničkog usmjerenja, te vizualnih komunikacija i animacija. Do sada je surađivao s brojnim tvrtkama vezanim za motion i produkt dizajn. Njegovi se proizvodi prodaju u zemljama diljem svijeta, a radovi su mu izlagani na brojnim izložbama.

Interaktivna umjetnost: Spoj nematerijalne kulturne baštine i najviših tehnoloških dostignuća ostavlja bez daha (фото 3)

Cijeli projekt realiziran je u suradnji s kompanijom Uprise d.o.o., domaćom brzorastućom informatičkom tvrtkom smještenom u Zagrebu koja radi u energetskom i fintech sektoru surađujući s partnerima iz EU i svijeta koristeći najsuvremeniju tehnologiju. Tvrtka je osnovana 2017.godine i orijentirana je na razvoj inovativnih i kreativnih proizvoda i usluga s ciljem pružanja cjelovitih i primjenjivih rješenja za klijente. Jedan od bitnih fokusa razvoja ove tvrtke je razvoj vlastitih kreativnih proizvoda koji, između ostalog, uključuju izradu animiranih filmova za djecu, te trenutno otvorenu izložbu koja izvrsno predstavlja bit samog poslovanja, kao savršeni spoj tehnologije i kreativnosti.

Nakon svečanog otvorenja zakazanog za 13. ožujka u 20 sati u zagrebačkom MUO-u, izložba ostaje otvorena do 22. ožujka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više