Search

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine

Iranski umjetnik odgovara univerzalnim znakom mira

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Pitate se zašto je u posljednje vrijeme internet krcat memeovima o trećem svjetkom ratu? Kao što ste već mogli čuti, novo desetljeće započelo je obnovljenim političkim sukobom između SAD-a i Irana.

Nakon što je iranski general Qasem Soleimani poginuo u atentatu početkom godine, Iran se zakleo na osvetu. Američki predsjednik, Donald Trump, 4. mu je siječnja 2020. odgovorio prijetećom porukom. U njoj stoji:

"Naciljali smo 52 iranska položaja (koja predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran oteo prije mnogo godina), od kojih su neki važni za Iran i iransku kulturu. UDARCI ĆE BITI BRZI I TEŠKI. SAD više želi trpiti prijetnje!"

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine (фото 1)

Kao odgovor na prijetnju, konceptualni umjetnik Mohammad Hassan Forouzanfar odgovorio je djelom "Mir", idejnim projektom koji slijedi njegov tipični stil i arhitektonske motive. Forouzanfar zamišlja bijele zastave podignute iznad iranskih povijesnih građevina i prirodnih znamenitosti koje štiti UNESCO, ističući njihovu važnost i nezamjenjivost.

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine (фото 2)

Haška konvencija o zaštiti kulturnih dobara iz 1954. godine, koja kaže da je čak i ciljanje kulturnih mjesta ratni zločin, podupire umjetnikovu tezu.

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine (фото 3)

"Ova poruka nije isključivo politička niti se odnosi samo na iransku kulturu, povijest i civilizaciju.", objašnjava Forouzanfar javnosti. "Ovo je poruka iranskog umjetnika koja ističe važnost ovih mjesta svjetske baštine."

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine (фото 4)

Zastave ističu kako se važni elementi povijesti i kulture neke zemlje mogu uhvatiti u unakrsnoj vatri između sukobljenih naroda, istovremeno šaljući poruku da bi njihov gubitak bio tragedija ne samo Iranu, već i našoj zajedničkoj povijesti kao vrste.

Umjetnošću protiv Trumpa: Iranski umjetnik podiže bijele zastave nad lokacijama svjetske baštine (фото 5)

Leave a comment

više