Search

Istraživanja potvrdila: Umjetnost je i službeno u ženskim rukama

Istraživanja potvrdila: Umjetnost je i službeno u ženskim rukama

Nova studija donosi zanimljive rezultate

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Iako muški umjetnici stvaraju više i popunjavaju tržište većom količinom svojih umjetničkih djela, umjetnice su posljednih godina u velikoj prednosti kada je u pitanju potražnja i prodaja radova, potvrdilo je istraživanje londonske aukcijske kuće Sotheby’s. Riječ je o kući koja od 1744. godine spaja umjetnike i kolekcionare, a istraživanje su napravili uzimajući u obzir vlastitu prodaju.

Studija se bavi usporedbom cijena te brojem promjena vlasnika kada su u pitanju radovi muških i ženskih umjetnika, a pokazala je kako su između 2012. i 2018. godine cijene radova umjetnica porasle za nevjerojatnih 73 posto, dok je prodaja umjetnina s muškim potpisom narasla za tek osam posto. Kada je u pitanju tržište preprodaje umjetnina, najviše se preprodaju radovi suvremenih umjetnica aktivnih nakon 1945. što je 87,7 posto više nego kada su u pitanju radovi muških umjetnika. I djela ženskih umjetnica koja ne pripadaju "suvremenom" pravcu preprodaju se sjajno, i to 30,7 posto bolje nego djela njihovih muških kolega.

Jenny Saville, "Propped"

Ipak, djela muških umjetnika još se uvijek prodaju znatno bolje nego ona iza kojih stoje žene pa je tako u 2018. od svih radova prikazanih i prodanih na aukcijama čak 92 posto radova iza kojih stoje muškarci. Isto tako, djela s muškim potpisom aukcijskoj su kući donijela 95 posto ukupnog prihoda.

Zanimljivo je spomenuti i kako je najskuplja umjetnina u 2018. godini umjetnice Jenny Saville prodana za visokih 12,4 milijuna dolara. Riječ je o umjetničkom djelu pod nazivom "Propped". U isto vrijeme, njezin muški kolega umjetnik David Hockney iste je godine svoje umjetničko djelo pod nazivom "Portrait of an Artist (Pool With Two Figures)" prodao za vrtoglavih 90 milijuna dolara.

"Portrait of an Artist (Pool With Two Figures)", David Hockney

Istraživači iz Sothebyja koji su studiju uspjeli privesti kraju zaključili su kako se porast potražnje za radovima umjetnica dogodio zbog nedostatka velikih imena na umjetničkoj sceni, koja su se s godinama povukla ili su pak preminula, te kolekcionari danas, prije same kupovine radova, istražuju dublje i više na mjestima u koja do sada nisu zadirali. Tako dolaze do umjetnica čiji su radovi do sada bili podcijenjeni, baš kao i cijelo shvaćanje ženske umjetnosti.

Osim toga, jedan od razloga za povećanu zainteresiranost kada su u pitanju umjetnička djela umjetnica, vrlo je vjerojatno i drugačiji pogled na umjetnost u današnje vrijeme. Različiti kulturološki faktori, a ponekad i kompleksnost radova koju mogu stvoriti samo žene, čini se, zbilja mogu stvoriti bitnu razliku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više