Search

Izložba mladog splitskog umjetnika u Galeriji Kranjčar

Izložba mladog splitskog umjetnika u Galeriji Kranjčar

Gildo Bavčević

Večeras se u Galeriji Kranjčar s početkom u 19 sati otvara se prva samostalna izložba splitskog umjetnika Gilda Bavčevčića u Zagrebu

Galerija Kranjčar prošle je godine prvi put bila pokroviteljem jedne od tri jednakopravne nagrade na uglednoj likovnoj manifestaciji Splitski salon, koji je 2015. godine doživio svoje 39. izdanje. Stručni žiri te manifestacije (Branko Franceschi, Mladen Lučić i Vice Tomasović) dodjelio je nagradu (realizaciju ove samostalne izložbe) splitskom umjetniku mlađe generacije Gildu Bavčeviću za video performans: Plastični čovjek stroj  (Plastic Man Machine) 2015., HD 1080p stereo zvuk, 10' 15'' (loop).

Gildo Bavčević je već duže vrijeme poznat hrvatskoj likovnoj javnosti jer se svojim socijalno angažiranim performansima i video radovima nalazi u istinskom fokusu likovnih, ali i društvenih zbivanja. Gildo u svojim radovima najčešće problematizira fenomen novca, odnosno kritizira sekundarne manifestacije koje monetarna bolest uzrokuje, čime ukazuje na negativne, ali ujedno i dominantne vrijednosne obrasce suvremenog društva. Video rad i tri video preformansa izloženi na ovoj, njegovoj prvoj zagrebačkoj samostalnoj izložbi, ne problematiziraju novac diskursom svojstvenim ranijim umjetnikovim akcijama, već je sad Gildo svoje polje interesa od izravne komunikacije prenio na višu razinu, gdje monetarna politika naizgled neprimjetno upravlja ljudskim i prirodnim resursima. Izloženi radovi govore o narušenom odnosu čovjeka s prirodom, odnosno o njenom postupnom odumiranju, kao i o odumiranju značenja Europske unije. 
 (iz teksta Mladena Lučića)

Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više