Search

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb

"Doručak u štampariji" - izbor iz Zbirke plakata


Image: PR

Ovog četvrtka, 14. travnja, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19 sati, otvara se izložba sjajnog Borisa Bućana

Što otkupom, što donacijama Muzej suvremene umjetnosti danas posjeduje reprezentativnu autorsku cjelinu plakata Borisa Bućana, više od 400 radova. Ta zbirka iznimne vrijednosti omogućila je Muzeju izlaganje i istraživanje Bućanova opusa. Osim što su njegovi plakati dio vizualne memorije mnogih generacija, važni su zbog inovacija u grafičkom dizajnu, ali i širenja pojma plakata i njegove percepcije. Na izložbi je oko 150 Bućanovih radova nastalih tijekom tridesetak godina: od kraja 60-ih do kraja 90-ih.

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 1)

Bućanov rad važan je zbog proširenja pojma plakata i inovacija koje unosi u područje grafičkog dizajna, a njegov rukopis odavno je postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica naše zemlje. Njegovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, primjerice, u MoMA-i, Cooper-Hewitt Museum, New York, Staatliches Museum für Angewandte Kunst, München, Deutsches Plakat Museum, Essen, The Victoria and Albert Museum, London i drugima.

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 2)

Dizajnirajući plakate Boris Bućan upotrebljavao je reference iz masovne kulture, iz svakodnevnog života, kao i reference iz mnogih povijesnih umjetničkih stilova. U mediju plakata pronašao je jedinstven način preispitivanja odnosa i granica između umjetničke autonomnosti i društvenog konteksta, likovnih i dizajnerskih pravila, pokazujući dolazećim naraštajima umjetnika kako te granice valja neprestano pomicati.

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 3)

Boris Bućan samostalno izlaže od početka 1970-ih godina i realizirao je više od stotinu samostalnih izložbi kod nas i inozemstvu, a sudjelovao je i na tristotinjak skupnih izložbi. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1984. Na Bijenalu u São Paulu bio je 1979. i 1989, a na Trijenalu u Milanu 1992. godine. Osobito uspješna na međunarodnom planu bila mu je godina 2015. kada su njegovi radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima. Na izložbi The World Goes Pop u čuvenoj londonskoj galeriji Tate Modern bila su čak 33 njegova rada. U Budimpešti, u Ludwig muzeju na izložbi Ludwig Goes Pop + The East Side Story zastupljen je među svjetskim velikanima pop arta. Njujorška MoMA uzela je tri njegova plakata za izložbu Making Music Modern: Design for Ear and Eye, a među njima je bila i Žar ptica, koja tako postaje kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja. Na istome mjestu opet je prisutan na izložbi Transmissions - Art in Eastern Europe and Latin America, 1960-1980.

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 4)

Rick Poynor, britanski pisac, kritičar, predavač i kustos, pomnjivo je za katalog analizirao Bućanove plakate iz ranog razdoblja i reinterpretacija teško da može biti pohvalnija: "Bućanovi plakati s kraja 1960-ih i početkom 1970-ih iznenadili su me jer su se i u Europi i u Americi u to doba djela takvog tipa rijetko, ako uopće, mogla naći. Bućanovi plakati bili su iznimno originalni i upućivali na smjer izrade plakata koji nigdje drugdje nije niti približno bio istražen na tako temeljit način. Taj je prvi susret bio jedan od onih trenutaka otkrivenja koji dovode do prevrednovanja predodžbe o području koje se sve do tada činilo dobro proučenim. Neobično je što djelo tako beskompromisne inventivnosti nije bilo zapaženo u dizajnerskim krugovima engleskoga govornog područja. Drugo što valja naglasiti jest činjenica kako ta rana djela, nastala kad je Bućan bio dvadesetogodišnjak, i nakon tri desetljeća jedva da su ostarjela te su se doimala kao vrlo rana najava konceptualnih trendova koji će se u svjetskom dizajnu pojaviti tek oko 2000., stoga nakon svih ovih godina taj sud o njima još uvijek stoji."

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 5)

Izložbu prati katalog s tekstovima inozemnih stručnjaka poput Ricka Poynora, međunarodno cijenjenog britanskog pisca, kritičara, predavača koji se specijalizirao za dizajn, medije i vizualnu kulturu te Georgesa Raillarda, francuskog akademika, pisca i kritičara, koji se specijalizirao za slikarstvo modernizma. Seadeta Midžić, muzikologinja, u svom se tekstu osvrnula na Bućanove plakate za koncerte i previranja na glazbenoj sceni tijekom nekoliko desetljeća.

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 6)

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 7)

Izložba tjedna: Boris Bućan u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (фото 8)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više