Search

Izložba tjedna: Coupé International's VOL.THREE

Izložba tjedna: Coupé International's VOL.THREE

U Francuskom paviljonu

Urednik: A.P.


Image: Coupe International

Nakon dvaju predstavljanja u New Yorku, Coupé International se prvi puta organizira u Zagrebu, u suradnji s udrugom Nomad koju je osnovala kustosica i kulturna menadžerica Vanja Žanko

Coupé International je platforma iz Beča za promociju međukulturalne razmjene i poticanje međunarodnog networkinga među mladim umjetnicima, kroz projekte temeljene na zajedničkom izlaganju dviju umjetničkih praksi. Izložbe se odvijaju u gradovima u kojima pozvani umjetnici i umjetnice žive i rade, te služe kao inicijator istraživanja i razumijevanja specifičnih kulturnih krajolika, sa ciljem stvaranja dobrih okolnosti za buduće suradnje.

vol three

Za Coupé International's VOL.THREE kustosi Michael Strasser (Austrija) i Vanja Žanko (Hrvatska) pozvali su u suradnju umjetnice Evu Engelbert (Austrija) i Maju Marković (Hrvatska), koje često stvaraju na specifičnim lokacijama i dijele interes za izložbene situacije izvan klasičnog "white cube" prostora. Dvije autorice istražuju povijest Francuskog paviljona, bisera zagrebačke arhitekture, kako bi razvile nove radove u ovom specifičnom kontekstu i izložile ih u njegovom posebnom prostoru. Kasnije ove godine, izložbeni projekt bit će postavljen na sajmu Parallel Vienna 2016 u Beču tijekom rujna, te u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku povodom 7. Dana austrijske kulture u studenom.

vol three

Francuski paviljon smješten je u blizini Glavnog kolodvora, danas se nalazi u prostoru Studentskog centra u Zagrebu, a izgrađen je 1936 - 1937. godine prema projektu arhitekta Roberta Camelota, kako bi se u njemu predstavila francuska automobilska i avionska industrija u sklopu Zagrebačkog zbora. Nekonvencionalnog izgleda i zahtjevan za korištenje, paviljon pada u zaborav i ne koristi se kroz cijeli niz desetljeća. Nakon nedavne obnove, Kultura promjene Studentskog centra u Zagrebu u njemu organizira različite "site" i "context - specific" projekte u području suvremene vizualne umjetnosti, arhitekture, dizajna i glazbe.

vol three

vol three

Radovi Eve Engelbert i Maje Marković polaze od Francuskog paviljona kao mjesta reprezentacije iznimnih arhitektonskih i inženjerskih dostignuća ocrtanih u modernističkoj formi. Ekonomska povijest lokacije zaokupila je pažnju Eve Engelbert koja prati trag tvornice namještaja Bothe i Ehrmann d.d., koja je osim u Zagrebu, podružnicu imala i u Beču. Na metalne panele, lakirane u bojama karakterističnim za Peugeot, umjetnica postavlja fotografije stolaca, snimljenih u muzejskim depoima u Zagrebu i Beču. Time suprotstavlja već zaboravljene i rijetke primjerke namještaja iz Bothe i Ehrmann proizvodnje sjaju automobilske industrije. Politika izlaganja industrijskih dostignuća, karakteristična baš za izložbene paviljone na izložbama Zagrebačkog zbora i Zagrebačkog velesajma, ovdje je izvrnuta i umjesto predizajnirane reprezentacije objekta poziva na promišljanje o povijesnim, društvenim i ekonomskim čimbenicima koji ga okružuju.

vol three

Politika reprezentacije dotiče se i Maja Marković korištenjem krhkih materijala poput drveta i papira koji ovdje ne nose sadržaj već predstavljaju isključivo formu, odnosno konstrukciju. Njen rad djeluje kao potporna struktura koja istovremeno ima potencijal postati sjajna izlagačka scenografija, ili odbačeni izlagački materijal u nekom zapuštenom skladištu. Prozračnost, ogoljenost i geometrijska odmjerenost upućuju na modernističke tendencije, ali njihova apstraktnost promišlja izlaganje samo.

Umjetnice: Eva Engelbert (Austrija), Maja Marković (Hrvatska)

Kustosi: Michael Strasser (Austrija), Vanja Žanko (Hrvatska)

Kustosica Francuskog paviljona: Marta Kiš

Autorica teksta: Irena Borić

Fotografije: ljubaznošću Coupé International, Beč

Otvorenje: 14.06.2016 u 18 sati

Trajanje: 14.06 - 24.06.2016.

Radno vrijeme: pon - pet 12 - 20h, sub 10 - 13h

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više