Search

Izložba tjedna: \"Ogledna soba\" Saše Šekoranje

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje

U Galeriji Kranjčar


Image: PR

Svečano otvorenje izložbe "Ogledna soba", akademskog slikara, cvjećara, scenografa i dizajnera, Saše Šekoranje dogodit će se u četvrtak, 17.05. u 20 sati u Galeriji Kranjčar. Izložba će ostati otvorena do 02. lipnja...

Saša Šekoranja nadasve je svestrana umjetnička osobnost razgranatih interesa za doista široki raspon različitih likovnih djelatnosti, od kojih prije sviju valja istaknuti scenografiju, dizajn interijera i aranžiranje cvijeća. Ali, Saša se - također intenzivno i jednako uspješno - bavi i slikanjem, crtanjem, pa i fotografiranjem. Ovakva podjela cjelokupna umjetnikova rada, međutim, uvjetna je i zapravo nepotrebna te služi isključivo u svrhu isticanja odnosno osvještavanja njegove već spomenute svestranosti. Sve pobrojane umjetničke djelatnosti u Saše su, naime, na specifičan način povezane; one se u pravilu organski prožimaju, nadopunjavaju i uzajamno nadograđuju.

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 1)

Izložbe slika ili crteža što ih ovaj umjetnik priređuje svojim postavom nerijetko zazivaju stanoviti prizvuk brižljivo osmišljenih interijera, baš kao što i njegovi autorski dekorirani odnosno aranžirani interijeri neizbježno asociraju na specifične, svakodnevnom životu prilagođene, izlagačke istupe. U Sašinim vizijama, dakle, muzejske ili galerijske prostorije u sebi nose i zametak topline doma, ali vrijedi i obratno; intimni prostori stanovanja u pravilu posjeduju jasno naznačenu izlagačku komponentu. U oba slučaja, dakako, riječ je o naglašeno humanim ambijentima, svojevrsnim oazama ljudskosti.       

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 2)

U najnovijem projektu, osmišljenom ekskluzivno za prostor Galerije Kranjčar, Saša Šekoranja svoja dekoratersko-dizajnerska i crtačko-slikarska promišljanja integrira na do sada najradikalniji i najcjelovitiji način. Umjetnik galerijski prostor transformira u svojevrsnu trodimenzionalnu skicu za planirano uređenje vrta i unutrašnjosti jedne kuće u Istri. Izložba sadrži nacrte, slike, objekte, bilje i foto-albume pomoću kojih je moguće rekonstruirati tijek stvaralačkog procesa kao takvog, ali također i neposredno osjetiti njegove konačne učinke. Svakako valja istaknuti kako se radi o kući koju Saša uređuje za svoje vlastite potrebe. Uslijed toga, naime, njegov karakterističan i svima nam dobro poznat stilski individualizam ovoga će puta biti prožet i naglašeno intimnim ugođajem. 

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 3)

U prostore vlastita življenja Saša Šekoranja ponajprije unosi svoju memoriju. U početku bijahu doživljaji, rekli bismo. Proživljene impresije. Umjetnik ih nastoji zabilježiti pomoću fotografija, ali također i brzih, u nekoliko poteza nastalih crteža. Na taj način nastaju albumi, uglavnom sačinjeni od svojevrsnih fotografsko-crtačkih diptiha. Mjesta su to gdje je memorija posredovana sinergijom tehnologije i ljudske ruke. Potom nastaju slike većih dimenzija,  nadasve sugestivne u svojoj pretežito bijeloj akromatici. Intimna sjećanja sada su monumentalizirana, pritom nimalo ne gubeći na prisnosti i uvjerljivosti.

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 4)

Sašine slike uvijek, naime, izviru iz posve konkretnih prostornih i mentalnih ozračja da bi potom sudjelovale u sukreiranju nekog novog, u ovom slučaju stambenog konteksta. A tu su, dakako, i različiti objekti odnosno upotrebni predmeti: stol, stolice, šeširi, lonac, vrtna skulptura, umivaonik… Svaki od njih sa svojom poviješću i memorijom na okolnosti u kojima je nabavljen. Stvaralački proces uređenja jedne kuće u Istri ovdje je sažet tek na ključne akcente, ali akcente posve dovoljne za dočaravanje ugođaja. Jer, riječ je o doista istinskome majstoru akcentuiranja. I stoga nipošto nije pretjerano zaključiti kako ulaskom u Galeriju Kranjčar ovih dana ulazimo u specifičan, prepoznatljiv i umjetnički nadasve raznolik svijet Saše Šekoranje, i to prezentiran intimnije i neposrednije nego što je bio ikada ranije.

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 5)

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 6)

Izložba tjedna: "Ogledna soba" Saše Šekoranje (фото 7)


Osvrt kustosa: Vanja Babić    

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više