Search

Izložba tjedna: \"Staklo\" Jeronima Tišljara

Izložba tjedna: "Staklo" Jeronima Tišljara

Otvara se sutra


Image: PR

Izložba "Staklo" autora Jeronima Tišljara otvorit će se u subotu 11. studenog u 12:00 sati u Galeriji Mala, Trg Bana Josipa Jelačića 6...

Raditi u staklu svakako je poseban izazov: ima svojih prednosti i neospornih vrijednosti, ali nameće i uske okvire i nužna ograničenja. Izborom materijala odmah se opredjeljujemo na svjetlost i sjaj, za prozračnost i blistanje, no prilikom izvedbe moramo računati na stroge zakonitosti i na neizravnost, postupnost samoga postupka. Rad u staklu, dakle pretpostavlja svladano znanje i precizno planiranje, uvažavanje naravi odabrane tvari i revno praćenje tehničkih mogućnosti kreativnog procesa, a tek onda slijedi prilika za ostvarenje individualnog viđenja, za sačinjavanje predmeta sa svojstvima znaka, za pojavu oblika slojevita značenja i višesmjernog zračenja.

Izložba tjedna: "Staklo" Jeronima Tišljara (фото 1)

Jeronim Tišljar javlja nam se oboružan iskustvom dugoga i raznolikoga bavljenja problematikom uporabe stakla i prilikama njegove primjene. Ogledao se u suradnji s arhitektima na zahtjevnim zadacima istančane artikulacije prostora, okušao se u dizajnu predmeta za serijsku proizvodnju, provjerio svoju imaginaciju u konstituiranju jednokratnih artefakata simboličnih protega. Ovom zgodom pokazuje nam autonomne, samostojeće tvorevine dobro odvaganih nutarnjih silnica, te tako dokazuje svoj neosporni skulpturalni senzibilitet, aktiviran na specifičnom području prozračne tvari.

Izložba tjedna: "Staklo" Jeronima Tišljara (фото 2)

U hrvatsku umjetnost oblikovanja u staklu Tišljar unosi ne samo tekovine svojega praškog školovanja nego i naglašen racionalni i konstruktivistički pristup. Za razliku od naših doajena i protagonista na tom području, Motike i Goldonija, koji su for- mativno stasali u okvirima mletačke (staklopuhačke) produkcije i težili organičkom i biomorfnom poimanju oblika, Jeronim Tišljar provodi pravu sintezu geometrijskih i materičkih premisa, svojevrsnu simbiozu manufakturnih i industrijskih postupaka, svakako s težnjom da iz površine i mase izbije što više luminističkog učinka.

Jednostavnost i čistoća pojedinih objekata bliska je minimalizmu i purizmu (gotovo da kažemo: esencijalizmu) modelacije, ali to ne priječi složenu igru raznoliko usmjerenih svjetlosnih prodora. Piramidalni i kristalični oblici svakako uvećavaju napetost zrakastih prepleta i preljeva, a faktor kromatskih intervencija (ma koliko odmjernih i suzdržanih) daje dodatnu, nemimoilaznu dimenziju afektivne participacije. Sintagmom "slomljena svjetlost" sam je autor primjereno ukazao na temeljnu specifičnost svoje kreativne poetike: na oštrorubnost nutarnje i britkost parcelacije, na kompleksnost i dinamizam odlučnih jukstapozicija.

Izložba tjedna: "Staklo" Jeronima Tišljara (фото 3)

Ipak, možda najizrazitije rezultate Jeronim Tišljar postiže u radovima u kojima konfrontira naizgled disparatne sastojke. Primjerice, kada na kockasti postament posadi elipsoidnu, sfernu jezgru, kada stožasti tuljac zavrne u pužoliki koncentrični "čvor" ili kad trokutastu prizmu izmakne iz ortogonalne osovine. Sve su to primjeri kompozicionog "otežavanja" forme, nadmašivanja inače zadanih radnih pretpostavki primarnih struktura. Vrijednost stvaralaštva sastoji se i u odazivanju neortodoksnim izazovima, a ova izložba nudi nam dovoljno široke raspone bljeskovitih pobuda.


Tekst: Tonko Maroević

Otvorenje izložbe "Staklo" Jeronima Tišljara održat će se u subotu 11. studenog u 12:00 sati u Galeriji Mala, Trg Bana Josipa Jelačića 6. Izložbu će otvoriti kustos izložbe gospodin Tonko Maroević, a ona ostaje otvorena do 19. studenog, a može se razgledati svakodnevno od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više