Search

Izložba tjedna: \"Tamno bijela Zemlja\" Zlatana Vehabovića

Izložba tjedna: "Tamno bijela Zemlja" Zlatana Vehabovića

Od 20. srpnja do 2. rujna u Umjetničkom paviljonu


Image: PR

Zlatan Vehabović, jedan od ponajboljih suvremenih hrvatskih slikara mlađe generacije, je tijekom listopada 2016. godine sudjelovao u jednomjesečnoj ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard.

Pet tjedana intenzivnog boravka sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta i manjih gradova regije. Cijelo iskustvo je dokumentirano putem fotografije.

Izložba tjedna: "Tamno bijela Zemlja" Zlatana Vehabovića (фото 1)

Uloga zabilježenog materijala došla je do izražaja povratkom u studio u Zagrebu. Iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja a dijelom specifičnim osobnim interesima. One su: ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije te ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva te ekstremne regije.

Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije, stvoreno je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju slika koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene. Finalna selekcija svela se na 19 slika te je trenutni radni naziv izložbe "Tamno bijela Zemlja".

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu svečano otvara 19. srpnja, javnost će je moći pogledati od 20. srpnja do zaključno 2. rujna. 

Kustos izložbe i autor teksta u katalogu je Branko Franceschi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više