Search

Izložba Davida Maljkovića u HDD galeriji u Zagrebu

Izložba Davida Maljkovića u HDD galeriji u Zagrebu

"Retrospektiva po dogovoru"

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

U utorak, 27. 10. 2015., u 19 sati u HDD galeriji otvara se jedna od postaja izložbe renomiranog suvremenog umjetnika Davida Maljkovića "Retrospektiva po dogovoru"

U HDD galeriji bit će predstavljena instalacija iz serije "Negativi" realizirana u koautorstvu s uglednim njemačkim industrijskim dizajnerom Konstantinom Grčićem, kao i niz plakata, publikacija i knjiga umjetnika na kojima su radili dizajneri poput Tonija Urode, Damira Gamulina, Åbäke (London) i Mevis & Van Deursen (Amsterdam).

Retrospektiva po dogovoru slijedi narative i metode koje se u radu Davida Maljkovića pojavljuju u različitim medijima, formatima i vizualnim jezicima. Umjesto predstavljanja kronološkog niza, izložba okuplja širok spektar radova kao i elemente instalacija iz različitih etapa Maljkovićeve karijere. Iako se njome dekonstruira žanr retrospektive "na pola umjetničkog puta" i umjetnikovo djelo prelama kroz nekoliko različitih izložbenih prostora, "Retrospektiva po dogovoru" usredotočuje se na metode, pristupe i opsesije koje se protežu kroz sve radove te daju objedinjen pregled umjetnikove prakse. Za ovu izložbu Maljković je razvio pomno razrađen postav koji nehijerarhijski pristupa svim izlošcima, postavljajući ih jedne uz druge na naoko neadekvatne, neočekivane strukture, stvarajući tako začudne situacije koje svojim kumulativnim efektom žele promijeniti perspektivu promatrača. Ovo je prva Maljkovićeva retrospektiva u Hrvatskoj i činjenica da će biti postavljena u tri relativno skromna izvaninstitucionalna prostora ujedno je i komentar i simptom zagrebačkog institucionalnog okvira. Izložba se istovremeno odvija na četiri različite lokacije – u Galeriji Nova (Teslina 7), HDD galeriji, studiju Davida Maljkovića (Ribnjak 16) i Kinu Tuškanac, u kojem će 10. 11. biti održana projekcija umjetnikovih filmova.

Izložba Davida Maljkovića u HDD galeriji u Zagrebu (фото 1)

Dio izložbe specifično osmišljen za HDD galeriju odnosi se na Maljkovićeve suradnje s dizajnerima, u različitim svojstvima – od onih u punom koautorstvu između umjetnika i dizajnera, do naručenih dizajna plakata i publikacija za potrebe različitih izložbi i projekata. Središnji dio izložbe odnosi se na seriju "Negatives" koju su zajednički realizirali David Maljković i Konstantin Grčić za izložbu u Centre d'édition contemporaine (C-E-C) u Ženevi. Riječ je o radu koji direktno proizlazi iz ranijeg Maljkovićevog projekta "Temporary Projections" (2011.), baziranom na ideji fikcionalnog umjetnikovog studija s "lažnim" radnim stolom u njegovom središtu. Za projekt "Negatives" (2015.) Konstantin Grčić specifično je dizajnirao radni stol po čijoj površini Maljković intervenira koristeći ga kao radnu površinu, a na tragove radnog procesa (rezanje, označavanje i bilješke) aplicirana je crvena tinta i papir, kao u procesu izrade grafičkih otisaka. U najdoslovnijem smislu ovaj Grčićev i Maljkovićev rad tematizira procjep između forme i sadržaja, originala i multipla, gdje posebno dizajnirani radni ambijent i tragovi radnog procesa u njemu generiraju potencijalni novi sadržaj. Grčićev stol utoliko je istovremeno i doslovan grafički "negativ", i dizajnerski artefakt, i upotrebni predmet i skulpturalna instalacija – dakle u punom smislu hibridni objekt.

Izložba Davida Maljkovića u HDD galeriji u Zagrebu (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više