Search

Izložba fotografija \"Atelier Dabac\" u galeriji Kranjčar

Izložba fotografija "Atelier Dabac" u galeriji Kranjčar

Büro 24/7 preporuka

Urednik: Tina Kovačiček

Image: Juraj Vuglač,
arhiv Tošo Dabac

Sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena osma izložba iz ciklusa "Mentalni sklop (sljedbenik – mentor)" – ovog puta na redu su majstori fotografije

Neke stvari su vječne. A jedna od njih je ostavština svjetski priznatog majstora fotografije Toše Dabca i svih njegovih učenika kao što su Marija Braut, Petar Dabac, Enes Midžić. U umjetničkom ciklusu "Mentalni sklop" predstavljen je odnos sljedbenik – mentor, a pod pojmom mentor prvenstveno se misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija mlađem autoru.

Izložba fotografija "Atelier Dabac" u galeriji Kranjčar (фото 1)

Izložba "Atelier Dabac" na izvjestan bi način predstavljala krunu takvog razmišljanja, jer osim što je Tošo Dabac u svom ateljeu podučavao djelom i riječju svoje učenike (Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić), taj je atelje tijekom šezdesetih godina bio okupljalištem kulturnih i umjetničkih djelatnika, te postao pravim žarištem zagrebačkih kulturnih zbivanja identičnog avangardnog razmišljanja, dakle mentalni rasadnik onog što je obilježilo kulturnu scenu Zagreba kada je ona možda bila najsnažnija i kada je neizbrisivo utisnula ime Zagreba u svjetski kulturni atlas.

Izložba fotografija "Atelier Dabac" u galeriji Kranjčar (фото 2)

Uz fotografije doajena hrvatske fotografije Toše Dabca na izložbi su prikazani i radovi njegovih učenika Marije Braut, Enesa Midžića i Pere Dabca nastali u vrijeme djelovanja ateljea Dabac, ali i s njihovim recentnim ostvarenjima. Niz portreta umjetnika i kulturnih djelatnika onog vremena, a koji su se u Ilici 17 okupljali i nakon Tošine smrti, kada je Atelier i Galeriju vodio njegov nećak Pero, viđeni kroz objektive svih navedenih fotografa, svjedoči o specifičnosti i mentalnoj energiji jednog neformalnog okupljališta koje je desetljećima emaniralo avangardne ideje te je aktivno sudjelovalo u formiranju ne samo zagrebačke, već i kulturne scene ovog dijela Europe. Izložbu "Atelier Dabac" vam svakako preporučujemo, a možete je pogledati do 27. lipnja na adresi galerije Kranjčar, Kaptol 26.

Izložba fotografija "Atelier Dabac" u galeriji Kranjčar (фото 3)

Izložba fotografija "Atelier Dabac" u galeriji Kranjčar (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više