Search

Izložba posvećena legendarnoj disco kulturi

Izložba posvećena legendarnoj disco kulturi

Vizualni jezik disco kulture

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Druga strana groznice subotnje večeri / Socijalistička disco kultura 1977 – 1983: Vizualni jezik disca

U srijedu, 8. srpnja, u 20 sati u zagrebačkoj HDD galeriji otvara se druga izložba projekta "Druga strana groznice subotnje večeri" posvećena vizualnom jeziku disco kulture. Projekt općenito locira pozitivne utjecaje plesne, glazbene i društvene "pošasti" zvane disco u razdoblju od 1977. do 1983. Prvi dio postava, nazvan "Utjecaji, uzori i inovatori", u Kuli Lotrščak (30. svibnja – 8. srpnja 2015.) odredio je mjesta, imena i događaje koji su importirali ovaj stil u samoupravno tijelo Jugoslavije. Postav u HDD galeriji nastavlja se na priču o jugoslavenskom discu imenujući glavne trendove i stilove u vizualnoj komunikaciji. Autor izložbe je Željko Luketić, a možete je pogledati do 25. srpnja u galeriji HDD.

Izložba posvećena legendarnoj disco kulturi (фото 1)
Velik broj izloženih omota ploča domaćih disko zvijezda, ali i inozemnih u licencnim izdanjima, ima primarnu svrhu označiti simbolički jezik disca, kao i idejne postulate pokreta: seksualnu emancipaciju, manjinsku inkluzivnost, modernitet klupskog ambijenta, kao i društvene naglaske hedonizma kao protesta protiv socijalističke norme. Ovitak ploče, singla ili kasete imao je tu zadaću publici u najkraćem mogućem roku isporučiti svoju poruku.

Izložba posvećena legendarnoj disco kulturi (фото 2)

"Disco se Jugoslaviji događao i prije 1977., no njegov proboj nije bio masovan nego tek sporadičan. Nastup 'šest tigrica' iz The Love Machine u KD Lisinski prijelomna je točka, jer tada i muzički tisak, poput Džuboksa, prestaje s egzotičnim izvještajima o iznimnom uspjehu švedske ABBA-e i počinje s reportažama o raskalašenim zabavama u Studiju 54. Radnice i radnici, samoupravni djelatnici, inteligencija i misleća elita i ovdje je našla svoj plesni melting pot. Disco je, na svojoj ikonografskoj strani, odradio zanimljivu uslugu socijalizmu: inzistirajući na šljokicama, sjaju i raskoši, polugolim tijelima i hedonizmu, jednakosti spolova i seksualnih manjina, pružio je makar simbolički odmak od svakodnevice obilježene ekonomskom krizom, manjcima u trgovinama i odlaskom Maršala 1980. godine..." (iz teksta Željka Luketića)

Izložba posvećena legendarnoj disco kulturi (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više