Search

Izložba tjedna: Boris Bućan u Gliptoteci HAZU

Izložba tjedna: Boris Bućan u Gliptoteci HAZU

Prizori iz suvremenog života

Tina Kovačiček


Image: Gliptoteka HAZU

Do 8. svibnja možete pogledati izložbu velikog Borisa Bućana u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU

Boris Bućan nastavlja s kronikom svoje svakidašnjice. Promatra svijet oko sebe, zaustavlja se, gleda i pamti ono što je vidio. Tako je svakog dana kada prolazi Ilicom ili se zadržava na Britancu. Ovdje je njegova osmatračnica: tu su različiti ljudi koji prolaze, stolovi, predmeti, voće i povrće, ukratko sve što se može vidjeti i sve što se događa na svakoj tržnici. Odatle tako različiti motivi njegovih slika. A kad se vraća u svoj atelijer, sa skicama i crtežima, on želi promijeniti i vlastiti okoliš. Ima mnogo crvenih boja u njegovom novom ciklusu slika: na crnim rešetkama i sivkastoj pozadini postavio je crvenu rampu u tri crvene boje. Dovoljno za signal opasnosti što nije uvijek tako u stvarnosti. A buketom crvenih karanfila kojih se zelene stapke povijaju nad crvenim krovovima kuća, s velikom vještinom postigao je i to da se može razabrati prvi i drugi plan u plošnom prostoru.

Boris Bućan 

Za razliku od prethodnih slika Britanca, sada se slikarev trg pojavio u snažnoj crvenoj monokromiji: u prednjem planu vidi se crveni zid s crnim fugama cigle; na strmom i visokom krovu, crijep je također obrubljen crnim, kao i zabat kuće i njezin krov u drugom planu. Crno i bijelo omiljeni je Bućanov motiv jer tako dolazi do izražaja njegov crtački talent. 

Boris Bućan

I mogli bismo dalje nabrajati motive ove bogate izložbe koja se prostire kroz galerije II. i III. Gliptoteke, ali nećemo. Radije ćemo vam preporučiti da svakako pogledate 63 odabrana rada osebujnog Borisa Bućana čija djela se nalaze u uglednim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne).

Izložba tjedna: Boris Bućan u Gliptoteci HAZU (фото 1)

Izložba tjedna: Boris Bućan u Gliptoteci HAZU (фото 2)

Izložba tjedna: Boris Bućan u Gliptoteci HAZU (фото 3)

(dio teksta preuzet iz predgovora Vere Horvat Pintarić)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više