Traži

Izložba tjedna: Jugoton - istočno od raja /1947. - 1991./

Izložba tjedna: Jugoton - istočno od raja /1947. - 1991./

Od 20. listopada do 30. studenog 2014.


U Tehničkom muzeju u Zagrebu otvara se multimedijska izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije

Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike. Izložba će se održati od 20. listopada do 30. studenog 2014. godine u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja u Zagrebu, a biti će prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Bit će izloženi znakovi i logotipovi, arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija.

jugoton

Među mnogobrojnim zbirkama Tehničkog muzeja u kojima se čuva hrvatska nacionalna baština nalaze se i zbirke unutar kojih se čuvaju strojevi i uređaji za proizvodnju gramofonskih ploča i kaseta, nosači zvuka te gramofoni i magnetofoni. Tehnički aspekt izložbe prati proizvodnju nosača zvuka zastupljenu strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton kojima se predstavlja proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka.

jugoton

U sklopu izložbe održat će se nekoliko druženja i razgovora s urednicima, glazbenicima i dizajnerima, a bit će otisnut i bogato opremljen katalog. Croatia records objavit će i CD box - reizdanje devet originalnih extended play singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina.

Postav izložbe potpisuju Maša Milovac i Jan Pavlović, a projekt je ostvaren uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više