Search

Izložba tjedna: \"Nepoznati Zagreb Marije Braut\"

Izložba tjedna: "Nepoznati Zagreb Marije Braut"

Od 26. srpnja do 7. rujna 2014.

BURO.


Poklon Umjetničkog paviljona fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan

"Nepoznati Zagreb Marije Braut" izložba je kojom Umjetnički paviljon u Zagrebu pruža, građanima i građankama, kao i svima onima koji će u ljetnim mjesecima posjetiti Zagreb, mogućnost pogleda na grad kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi i hoteli. Riječ je o izložbi koja takav Zagreb dokumentira kroz fotografije ugledne hrvatske fotografkinje Marije Braut.

Marija Braut

Namjera Umjetničkog paviljona je pokazati publici do sada nepoznate i rjeđe izlagane Marijine fotografije Zagreba. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negativa koje mu je Marija Braut darovala. Višemjesečnim pomnim odabirom selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji "bacaju" pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana.

Marija Braut

Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doselila je u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. godine, a bila je učenica i suradnik majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Fotokluba Zagreb, radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izožbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu.

Marija Braut

Related articles

Buro 24/7 Selection

više