Search

Izložba tjedna: Nikola Vrljić u Gliptoteci

Izložba tjedna: Nikola Vrljić u Gliptoteci

Cirkus! stiže u grad

Image: Barbara Šarić

Simpatične, ležerne i upečatljive skulpture osebujnih likova koji kao da su svi redom "ispali" iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa

U srijedu 16. travnja u 19 sati u Galeriji 1 Gliptoteke HAZU u Zagrebu otvara se samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića na kojoj će umjetnik predstaviti radove napravljene u posljednje četiri godine koje koncepcijski objedinjuje nazivom "Cirkus!". 

Kroz tridesetak Vrljićevih radova, skulptura i crteža umjetnik istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija. Stvaranjem novog sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji, Vrljić traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali upečatljivih skulptura, osebujnih likova koji kao da su svi redom "ispali" iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa. Remećenjem paradigmatskih skulptorskih proporcija autor nudi metaforu svakodnevice, gdje bizarno zapravo jest uobičajeno, no drugačije, iskrivljeno, oskvrnuto, posebno, pretjerano i nakaradno zapravo jest realno.

Izložba tjedna: Nikola Vrljić u Gliptoteci (фото 1)

Vrljićevi komični cirkuski likovi mala su hermetična samodostatna zajednica, zatvorena i rijetko ekstrovertirana, baš kao i kipari, za koju je teško detektirati što se to tu točno zbiva, a obilaskom aktera ovog cirkuskog postava autor vas poziva da to sami otkrijete.

Izložba "Cirkus!" Nikole Vrljića u Gliptoteci HAZU prva je u nizu postaja na putu njegovog "izložbenog cirkusa" i možete je pogledati do 4. svibnja, a kroz sljedećih šest mjeseci predstavit će se u još četiri hrvatska grada: u Splitu (Dioklecijanovi podrumi, 17. lipnja - 2. srpnja), Rijeci (Državni arhiv, 20. kolovoza - 8. rujna 2014.), Labinu (Gradska galerija Labin, 12. rujna - 30. rujna 2014.) te Vukovaru (Gradski muzej Vukovar, 10. listopada - 30. listopada 2014.).

Izložba tjedna: Nikola Vrljić u Gliptoteci (фото 2)

Nikola Vrljić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a 2007. diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak grupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko natječaja za skulpture u javnim prostorima. Vrljićev rad pratite na nikolavrljic.tumblr.com.

Izložba tjedna: Nikola Vrljić u Gliptoteci (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više