Search

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu

Images of Women & The Unknown

Tina Kovačiček

Image: John Pavlish

Wim Wenders jednom je prilikom napisao da Peter Lindbergh "pretvara božice u ljudska bića, a da im ne oduzima auru..."

Najuzbudljivija izložba ovog proljeća stigla je u Zagreb, točnije Dom likovnih umjetnika, a s njom stigao je i njezin autor, jedan od najvećih fotografa 21. stoljeća - Peter Lindbergh. Prije nedjeljnog Büro 24/7 bruncha organiziranog povodom njegovog dolaska u Zagreb, imali smo prilike razgledati ovu bogatu izložbu koju čini više od 150 fotografija te video instalacija koju je ekskluzivno prilagodio za prostor galerije Bačva koji ga je oduševio.

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 1)
S Panasonicom G1 oko vrata, legendarni Peter Lindbergh proveo nas je izložbom kroz ležernu šetnju, a na pitanje nosi li uvijek fotoaparat sa sobom, odgovorio je uz smijeh: "Naravno, pogotovo kada sam prvi puta u Zagrebu. Želim to zapamtiti." I mi također, jer ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina njegova europska samostalna izložba u ovoj godini. Zagrebački postav izložbe osmislio je sam Lindbergh te je odabrao radove iz dvaju zasebnih serija. "Images of Women" nastale su u periodu između 1985. i 1995. te su definirale i stvorile novi pojam ženstvenosti tih godina prošlog stoljeća. Drugi dio izložbe "The Unknown" čine fotografije gdje su modeli, akteri fotografije izloženi strahu i iščekivanju pred nečim neizvjesnim. Uhvaćeni prizori dokumentiraju fizičke i psihičke transformacije pojedinca ispred objektiva. Na seriju fotografija "The Unknown" nadovezuje se i video instalacija koju je posebno za ovaj prostor odlučio obogatiti zvučnim zapisom, na kojem je radio njegov sin Benjamin Lindbergh koji je također doputovao u Zagreb za ovu priliku.

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 2)

Vidjeti velike printeve poznatih lica poput Christie Turlington, Linde Evangeliste, Tatjane Patitz, Cindy Crawford, Nadje Auermann te legendarnih Kristen McMenamy i Mille Jovovich, koje je posebno izdvojio kao najinspirativnije, bilo je ostvarenje želja svih koji su odrasli listajući Vogue. Fotografija na kojoj se zaustavio kako bi istaknuo "dobra stara vremena" lišena Photoshopa i umjetno stvorenih okruženja, bila je Mathilde koja stoji na vrhu Eiffelovog tornja, snimljena 1989. za časopis Rolling Stone, gdje i sama pomisao na toliku visinu stvara vrtoglavicu.

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 3)

Peter Lindbergh ističe se i kao začetnik naracije u modnoj fotografiji. Modele bi zamislio kao utjelovljenje određenih uloga čime bi otvorio sasvim jedan novi svijet naizgled samo lijepih lica. Tako je kao slavnu plesačicu Josephine Baker vidio Naomi Campbell koju je snimio za talijanski Vogue 1988. godine. 

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 4)

Kao i većina veterana fotografije pobornik je analogne fotografije i nekih prijašnjih modnih vremena: "Nalazimo se u najgorem periodu modne fotografije kada se fotografi služe Photoshopom čineći grozne stvari, oduzimajući ono realno i lijepo fotografijama. A moda kao takva shvaćena je preozbiljno i mislim da ne bi trebala biti toliko važna. Zbog velike igre moći i novca svima djeluje značajno i glamurozno. Trebalo bi se vratiti jednostavnosti i njezinim osnovama." Upravo je njegova elegantnija i pročišćenija fotografska vizija uzdigla modnu fotografiju na jednu višu razinu, a na pitanje kako je moguće da žena uvijek izgleda dobro na njegovoj fotografiji, odgovorio je: "Nema recepta. Radi se o tome da ja ne snimam ženu, odnosno, osobu ispred objektiva, već odnos koji uspostavljam u tom trenutku i odličnu energiju koja je zaslužna za vanjski izgled. Na taj način volim definirati ženu. To je na neki način ljubavno pismo ženi. Ne želim prototip žene koja radi propagandu za određeni lifestyle."

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 5)

S takvim je pristupom krajem 1988. godine pokrenuo revoluciju supermodela - nove žene devedesetih koja je postala uzor i osnova za sve ono što vidimo u ženi danas. Osvrnuo se i na značenje supermodela nekad i danas: "Veličina supermodela je nekoć bila u njihovoj jednostavnosti. Trebao im je samo običan bijeli T-shirt i dobar osjećaj da bi bile primijećene. Postojale su neovisno o tadašnjem trendu uljepšavanja, i nisu im trebale visoke potpetice i jaki make-up da budu lijepe. Revolucija se dogodila onda i taj period je gotov, na moju žalost." A o kriterijima odabira modela izrazio je nezadovoljstvo: "Kriteriji za odabir modela su užasni. Sve su odabrane kako bi odgovarale masovnoj produkciji za potrebe modnih pista i jednoličnih vizija. Tu i tamo se pojavi jedna drugačija, kao primjerice Lara Stone i pokaže kako ljepota zapravo može izgledati."

Izložba se otvara 8. travnja u Domu likovnih umjetnika, i možete je pogledati sve do 10. svibnja.

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 6)

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 7)

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 8)

Izložba tjedna: Peter Lindbergh u Zagrebu (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više