Search

Izložba tjedna: \"Željezo i papir\" u galeriji Bačva

Izložba tjedna: "Željezo i papir" u galeriji Bačva

Otkrivanje skulpture "U spomen Bernardu Bernardiju"


Image: PR

Sutra se u 20 sati otvara izložba u Domu HDLU, u galeriji Bačva, Jagode Buić naziva "Željezo i papir", a tom će prigodom u 19 sati, na uglu Trga žrtava fašizma i Ulice kralja Držislava, biti otkrivena i skulptura "U spomen Bernardu Bernardiju"...

Jagoda Buić jedna je od najosebujnijih i neprikosnoveno međunarodno prepoznatih i afirmiranih hrvatskih umjetnica, dobitnica, između ostalih, Grand Prix-a na bijenalu u São Paolu, Herderove nagrade u Beču, nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva, a tri puta je izlagala na bijenalu u Veneciji. Tonko Maroević je napisao u katalogu ove izložbe "Čini nam se, da ne pretjeramo, kako se hrđave i mukle površine željeznih komada skladno rimuju sa zagasitim plohama plisirana i tamno (ili pak crveno) obojena papira. Uvjereni smo, međutim, da dosjetljivi i razvedeni obrisi prostornih ostvarenja nude pravi kontrapunkt usustavljenom likovnom govoru kolažnih akumulacija." Autorica izložbe Jagoda Buić ističe da je "Umjetnost kao rijeka ponornica koja ima svoj put. Vjerujem u taj kozmički naboj".

Izložba tjedna: "Željezo i papir" u galeriji Bačva (фото 1)

Skulptura "U spomen Bernardu Bernardiju" nastala je kao posveta umjetnice istaknutom arhitektu kojeg je poznavala i čijem kulturnom krugu je pripadala. Izložba je nastavak izložbe koja se odvija u Oris Kući arhitekture, na adresi Kralja Držislava 3, od 16. svibnja do 4. lipnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više