Search

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku

Lois Greenfield: Moving Still


Image: Lois Greenfield

Američka fotografkinja Lois Greenfield posljednjih je 35 godina života posvetila plesnoj fotografiji, istražujući ekspresivnost plesnog pokreta, a rezultat svog dugogodišnjeg projekta objedinila je u knjizi "Moving Still"

Kad je riječ o fotografiji modernog plesa, ime Lois Greenfield smjestilo se u sam vrh. Međutim, ova nagrađivana fotografkinja izdvaja se iz skupine konvencionalnih "plesnih fotografa", ponajviše zato što je prvenstveno fokusirana na ljudsko tijelo u pokretu i njegovo zaustavljanje, što predstavlja svojevrsni paradoks koji nije lako razlučiti. Ples podrazumijeva držanje, formu, brzinu, disciplinu... A tek dinamika, koja pred fotografa postavlja najveći izazov.

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 1)

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 2)

Greenfield je tijekom posljednjih 40-ak godina surađivala s najtalentiranijim plesačima svih vremena iz cijelog svijeta, neumoljivo inzistirajući na improvizaciji kako bi zajedno s njima ispitivala granice plesa, inovativnosti i neponovljivosti određenog pokreta. Umjesto konvencionalne plesne fotografije, Greenfield traži neobične, enigmatske trenutke zbog kojih će se gledatelj zapitati je li uopće moguće izvesti određeni pokret, skače li plesač u zrak ili pada, hoće li se plesači sudariti ili se udaljavaju jedan od drugog... U njezinu se radu osjećaju raznovrsni utjecaji, od nadrealizma, futurizma, skulptura talijanske renesense, plesnog studija Barbare Morgan i Maxa Waldmana, do "odlučujućeg trenutka" Henrija Cartiera-Bressona.

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 3)

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 4)

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 5)

"Proteklih 35 godina u svojoj fotografskoj karijeri provela sam istražujući trenutak i njegov ekspresivni potencijal. Moja inspiracija oduvijek je bila sposobnost fotografije da zaustavi vrijeme i otkrije ono što ljudsko oko ne može vidjeti", kazala je Greenfield. 

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 6)

Svoj dugogodišnji rad objedinila je u knjizi "Moving Still", elegantnoj monografiji koja slavi trenutke koji prkose gravitaciji i istražuje umjetnički potencijal suvremenog plesa, kanaliziranog kroz leću fotoaparata. 

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 7)

Izražajnost i ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više