Search

\"Ja odoh, fotografije ostaju...\"

"Ja odoh, fotografije ostaju..."

Sjećanje na legendarnu fotografkinju Mariju Braut

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Screenshot filma "Marija hoda tiho"

U 86. godini života jučer nas je napustila jedna od najvećih hrvatskih fotografkinja, kroničarka Zagreba i žena koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni...

Prošle godine za vrijeme ljetnih mjeseci Umjetnički paviljon organizirao je izložbu "Nepoznati Zagreb Marije Braut" želeći pružiti mogućnost pogleda na grad kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi i hoteli. Riječ je o izložbi koja takav Zagreb dokumentira kroz fotografije Marije Braut. Bila je to posljednja izložba ove velike fotografkinje, nasljednice zagrebačke škole fotografije i učenice legendarnog Toše Dabca koji je, gurnuvši joj fotoaparat u ruke uz riječi "Snimaj!", zauvijek odredio njezin put. S kojeg nikada nije zalutala, već ga je vjerno slijedila dokumentirajući svoj najdraži grad Zagreb do samog kraja.

"Ja odoh, fotografije ostaju..." (фото 1)

Rođena 1929. godine u Celju, Marija je od 1941. godine živjela u Zagrebu gdje su je sugrađani još donedavno mogli viđati u šetnjama gradom u potrazi za savršenim kadrom. Tijekom života ostvarila je više od 100 samostalnih izložbi, a njezini se brojni negativi fotografija čuvaju u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu. Povodom dokumentarnog filma o svom životu i radu pod nazivom "Marija hoda sama" iz 2009. godine sjajno je prokomentirala svoj život u svom britkom i direktnom stilu: "Ja odoh, fotografije ostaju..." 

"Ja odoh, fotografije ostaju..." (фото 2)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više