Search

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru

Metamorfoze iz vrta - Danijel Srdarev


Image: PR

"Metamorfoze iz vrta - Danijel Srdarev" posljednja je izložba iz 2017. godine na zidovima zagrebačkog Botaničara, a koja ostaje otvorena do 13. siječnja 2018.

"Metamorfoze iz vrta - Danijel Srdarev" tako predstavlja radove akademskog slikara Danijela Srdareva. Baveći se slikarstvom, ilustracijom, scenografijom, dizajnom, možemo reći da je polje Danijelovog interesa i kreativnosti široko pa će vam stoga i na ovoj izložbi osim slika prirediti neka iznenađenja.

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru (фото 1)

Začudan svijet imaginarnog vrta Danijela Srdareva ispunjen petrificiranim arhetipskim zoomorfnim motivom prirodan je slijed njegovih ciklusa: Bestijarij - bestijarij venecijanskih kanala i Mimikrija 215. I ovdje je umjetnik dosljedan svom prepoznatljivom stilu kolažiranja, uslojavanja podloge podslikavanjem, živopisnog crteža kojim snažno rubi obrise buljookih kameleona zaustavljenih u trenutku. Markantne su to prikaze koje dominiraju kompozicijom dok grafizam bijelih i crnih linija i plohe boje u podlozi stvaraju odgovarajući kontekst.

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru (фото 2)

Kameleon je simbol preobrazbe. Koristi mogućnost promjene boje tijela ne samo za prikrivanje, već  prije svega za komunikaciju sa svijetom oko sebe. Time pokazuje svoje raspoloženje i osjećaje. Služi se metamorfozom, baš kao i čovjek, na putu svoje identifikacije. Poseban dio izložbe čine crnom žicom izvedene forme kukaca. Crnim linijskim istanjenjem "crta" prostorne crteže buba. Za svaku posebno je dizajnirao unikatnu kutiju, kubus, ručno otisnut bijelim rasterom u situ preko crno oslikanih partija, čineći ga time aktivnom podlogom koja dodatno afirmira sam oblik. Bez obzira u kojem se mediju izražava, u svakom ćutimo prisan i blizak ritam zelenog srca autora koji nam se predstavlja posebnom vrstom ljepote svog unutarnjeg pejzaža.

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru (фото 3)

O autoru:
Danijel Srdarev (Šibenik, 1981.) akademski slikar - grafičar. Diplomirao je 2007. god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Gold G, Graphis Gold Award, USA, How Poster Design Awards, USA, The Undiscover Letter, ADC Young Guns, Moleskine and Lettera 27, Art Directors Club, New York, USA, 100 WINERS, Step annual design, USA, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na 46. Zagrebačkom salonu te brojnih drugih nagrada i priznanja za svoj rad. 2004. god. počašćen je pozivom JBBY-a (Japanese Board on Books for Young People) za sudjelovanje na četiri izlozbe u Japanu – Tokyo u kategoriji Excellent artist.

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru (фото 4)

Realizirao je deset samostalnih izložbi. Sudjelovao je na više od pedeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (New York, Tokyo, Amsterdam, Den Haag, Bologna, Leipzig, Bratislava, Bruxelles, Maribor…). Objavljeno mu je jedanaest ilustriranih knjiga za djecu i ilustracije u raznim publikacijama. Ostvario je projekte u kazališnim predstavama u Hrvatskoj i Sloveniji (redatelji: Mateja Koležnik i Rene Medvešek). Radovi mu se nalaze u više zbirki u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Još uvijek stignete pogledati ovu odličnu izložbu u Botaničaru (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više