Search

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu

Retrospektiva Vojina Bakića u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Tekst: BURO.


Image: Foto: MSU

Muzej suvremene umjetnosti organizira dugoočekivanu, prvu retrospektivu Vojina Bakića koji se uvrštava ne samo među najbolje hrvatske kipare 20. stoljeća, nego ga svjetska kritika ubraja i među najvažnije europske kipare modernizma. Izložba se otvara 7. prosinca i moći ćete ju pogledati do 2. veljače.

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 1)

Ime Vojina Bakića nekoga će asocirati na njegova čuvenog "Bika" kojeg je autor oblikovao u raznim dimenzijama i materijalima. U velikom formatu, skulptura je bila prvo izložena na Venecijanskom bijenalu 1956., potom ispred jugoslavenskog paviljona Vjenceslava Richtera 1958. u Bruxellesu kada se Jugoslavija prvi puta predstavljala kao još mlada država na svjetskom sajmu (EXPO). Skulptura je odmah izazvala velik interes stranih stručnjaka te ju je grad Antwerpen otkupio za park skulptura muzeja Middelheim u Antwerpenu, gdje se i danas nalazi, a uskoro je isto učinio i grad Marl za istu namjenu.

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 2)

Pjesnike će Bakićeva skulptura Ivana Gorana Kovačića podsjetiti na spomenik Goranu i Vijenac koji se od 1971. dodjeljuje mladim nadama poezije svake godine u Lukovdolu, druge na sjajne aktove, torza, glave, a bit će i onih koji će se prvo sjetiti brojnih porušenih ili zapuštenih spomenika početkom 90-ih, kojima je bio autor, poput Kamenske, Petrove gore, Dotrščine, Bjelovara, Čazme... Riječ je o umjetniku koji je ostavio i doslovno i metaforički monumentalne tragove na ovim prostorima. Oni koji su ga poznavali tvrde da je stvarao iz ideala i onda kada je kreirao narudžbe pod paskom ideologije. Nije dopuštao da mu išta utječe na umjetnički izričaj i razvoj te je tijekom pola stoljeća nastao opus koji plijeni inovativnošću, energijom, težnjom za istraživanjem, kako je sam rekao: "Čar je svega u avanturi, u traženju, u tom je smisao čovjeka. Jer po utrtim stazama lako je hodati, ali, to nije riskantno, pa nije ni interesantno."

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 3)

Vojin Bakić sudjelovao je na prestižnim svjetskim umjetničkim smotrama: Bijenale u Veneciji, Documenta u Kasselu, Bijenale u Sao Paolu, Bijenale u Aleksandriji... Premda nije bio aktivan sudionik važnih umjetničkih pokreta EXAT 51 i Nove tendencije, sudjelovao je na njihovim izložbama, a nekoliko je puta izlagao s Piceljem i Srnecom u Parizu i Londonu. Tijekom pola stoljeća neprestana stvaranja, nastao je opus koji odiše velikim intelektualnim i umjetničkim trudom i svrstava se u sam vrh hrvatske i europske modernističke skulpture.

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 4)

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 5)

Još dva dana do velike izložbe u Zagrebu (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više