Search

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum

Prijestolje iz Kraljevog Grudobrana u srednjovjekovnom samostanu


Image: Marko Dabrović,
Renata Debeljak i Rezervat Lokrum

Na otoku Lokrumu kod Dubrovnika otvoren je centar za posjetitelje

Osim što je poznat kao omiljena zelena oaza Dubrovčana, po Botaničkom vrtu, Benediktinskom samostanu, paunovima, divnim stjenovitim plažama i zanimljivim legendama, na otok Lokrum posjetitelji će odsad dolaziti zbog još jedne zanimljivosti, posebno oni koji su ljubitelji megapopularne serije "Igra prijestolja". U prostoru Benediktinskog samostana iz 15. stoljeća otvoren je Centar za posjetitelje s tematskom izložbom serije "Igra prijestolja", a nastao je na inicijativu Grada Dubrovnika, Rezervata Lokrum, HBO-a i producentske kuće Embassy films te u suradnji i prema projektu tvrtke Ecoing. Za produkciju i arhitekturu zaslužna je Ivana Dabrović, potom dizajnerica Maša Poljanac koja je koautorica i radila je dizajn na plakatima, te suradnica na projektu Maja Tutavac.

Dio seta poznate serije bio je i na otoku Lokrumu, a posjetitelji mogu vidjeti detalje snimanja u Dubrovniku, Trstenome i SplituGlavna atrakcija postava je željezno prijestolje koje je originalna replika iz serije. "Centar je zamišljen kao mjesto na kojem se prezentiraju informacije o predivnom, smaragdnom otočiću nadomak Dubrovnika, kao i njegova povijest, legende, flora i fauna. Legende su o brodolomu Rikarda Lavljeg Srca i njegovom zavjetu, zavjetu i prokletstvu Benediktinaca, prodaji Lazareta, Maksimilijanovom ljetnikovcu iz 19. stoljeća, o izgubljenoj ogrlici carice Charlotte, porijeklu imena Lokrum...

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 1)

U sklopu postava su grafike iz serije "Igra prijestolja" te ilustracije flore i faune Lokruma, kao i animirana ilustracija istih na velikom platnu projiciranom na dimenzijama 160 x 250 cm, te programirana interaktivna karta sa snimanja serije u Dubrovniku. Zanimljivi spoj imaginarnog i stvarnog svijeta ostvaren je na prostornoj instalaciji u povijesnom objektu kojom se ipak ne zadire u prostor iz 15. stoljeća. Konstrukcija je samostojeća i osmišljena kao zidine na kojima se apliciraju suvremena dizajnerska i tehnološka rješenja, kao spoj starog i novog svijeta", kaže o neobičnoj izložbi arhitektica Ivana Dabrović.

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 2)
Na video wallovima u izložbenom prostoru mogu se vidjeti i zanimljivosti iza scena snimanja serije, no ideja Centra nije da se onima koji su došli na Lokrum prikazuje "Igra prijestolja", već što je Lokrum općenito, od povijesti otoka, raznolike flore i faune, kao i priče i legende koje se vežu uz Lokrum. Planira se za nekoliko godina cijeli taj kompleks pretvoriti u Muzej Lokruma, a ovo je tek početak tog projekta. "Budući da u seriji 'Igra prijestolja', Dubrovnik glumi Kraljev Grudobran, zanimljivo je kako je kroz dugu povijest Lokrum bio svojevrsni grudobran grada Dubrovnika, a kroz stoljeća je bio 'domaćin' Benediktincima, Rikardu Lavljeg Srca, Habsburgovcima, Napoleonu, no uvijek je bio i ostao dubrovački", rekao je na otvaranju Centra dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 3)

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 4)

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 5)

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 6)

Još jedan razlog da posjetite otočić Lokrum (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više