Search

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom

Umjetnica pred kojom su velike stvari

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Kaja Kajfež

Na njezin smo Instagram profil naletjeli sasvim slučajno, a onda se na isti takav način i zaljubili. Ilustratorica Kaja Kajfež dolazi iz Varaždina i za sebe kaže kako se bavi stvaranjem svjetova kroz crtež. Dodaje i kako je napokon otkrila kako je ilustriranje ono čime se želi baviti onog trenutka kada je otkrila internet, gdje je, na kraju krajeva, pronašla i svoj učitelje, profesionalce i amatere, koji su s njom zatim dijelili svoje znanje. Danas iza sebe ima brojne projekte, a njezine ilustracije svih ovih godina pričaju priču o nekom boljem svijetu kojeg bismo i sami vrlo rado bili dio.

"Ilustriranjem se profesionalno bavim zadnje tri godine, no crtam od malih nogu. Moja priča je više manje klasična priča ilustratora – crtaš kao dijete, pa onda i kroz osnovnu i srednju, ljubav ne stane tijekom faksa i na kraju se nađeš s mišlju da bi baš super bilo kad bi je mogla pretvoriti u karijeru.

Moj se veliki aha trenutak desio krajem osnovne kad sam otkrila – internet! Bio je polako na putu da osvoji naše domove, a ja sam naišla na cijeli dotad neotkriveni svijet slike. Fascinirana, počela sam putovati sve dublje i dublje u taj svijet i od tada moje putovanje nije stalo. Online sam našla svoje učitelje – što profesionalce, što amatere koji su dijelili svoje znanje, a ja bih s druge strane 'žice' bila tu da upijem i adaptiram djeliće njihovog znanja u svoj rad. Digitalija me oduvijek privlačila više nego tradicionalni mediji pa sam naučila koristi programe uz pomoć Youtubera, tehničke stvari googlanjem, a o ilustratorskoj karijeri putem blogova", rekla nam je Kaja.

Zanimalo nas je i kako je nastalo neobično ime Iz ptica kojim se danas predstavlja internetskoj publici, a Kaja nam je odmah objasnila kako je inspiraciju za isto dobila nakon što je pogledala Hitchcockove "Ptice" te je zapravo prvotni naziv njezinog profila bio Ptica iz Ptica. No, otvaranje istog bio je tek početak.

Priznaje kako joj je za izlazak iz zone komfora u kojem su postojali samo ona i njezini crteži trebalo poprilično dugo vremena te je dijeljenje vlastitih ilustracija sa širom publikom odgađala sve dok nije shvatila što zapravo može ponuditi. Na kraju, najviše hrabrosti dali su joj projekti koji su u njoj stvarali onaj to je to osjećaj, a koji ju je zatim tjerao da radi na osobnom razvitku. S njim su stigli i prvi pravi poslovi pa se Kaja danas može pohvaliti bogatim i više nego zanimljivim portfeljem. Njezini su motivi, naime, drugačiji, detaljniji i zanimljiviji od svega što smo u posljednje vrijeme vidjeli, a njezin stil vole kako oni najmanji, tako i nešto stariji zaljubljenici u umjetnost.

"Sve što radim uglavnom je ižvakani komad svega što gledam, slušam, vidim, konzumiram, opserviram. Dakle, rekla bih, moje su ilustracije jednom nogom u stvarnom svijetu, a drugom u izmišljenom. Kod mene se nekako sve vrti između tri stvari - prirode, povijesti i ljudi.

Priroda mi je oduvijek konstantan izvor inspiracije. Uz to, volim proučavati povijest kroz različite medije kako bih doživjela duh neke druge ere –  njene velike i male ljude, događaje, procese i djeliće svakodnevnog života vremena koje nije moje. Kod ljudi fascinaciju pronalazim u pričama koje pričamo – pričama o samima sebi,o svijetu u kojem živimo ili bismo željeli živjeti. Volim ljudsku maštu i razmišljati o tome kako živimo zajedno i u samima sebi."

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom (фото 1)

Njezin talent nismo prepoznali samo mi već su ilustracije koje stvara tražene i u svijetu te je tako unatrag godinu dana, kako kaže, krenula je s većim, opširnijim i raznolikijim projektima. Trenutno radi na naslovima za izdavačke kuće kao što su Macmillan, Oxford University Press, Pearson, Barrington Stoke i Yoyo Books, a nedavno je radila i na seriji ilustracija za šesto izdanje časopisa za djecu Honest History Magazine i, dodaje, taj joj projekt za sada nosi titulu najzabavnijeg. Sudjelovala je i u jednoj domaćoj grupnoj izložbi.

Ipak, Kaja nam je otkrila kako joj ponekad nedostaje bezbrižno crtanje za samu sebe, a rekla nam je i koja tri projekta se još uvijek nalaze na njezinoj to do listi.

"Htjela bih ponovno crtati samo da crtam, nazvala bih to projekt bez projekta. Iako, bez sumnje, duboko volim to što radim, nedavno sam shvatila da su crtanje kao što smo crtali kao djeca i crtanje kao karijera dvije strane iste medalje. Čim nešto počneš ozbiljno shvaćati, nekako iz toga nestanu zabava i razigranost pa mislim da bi mi ova vrsta, nazvala bih, anti-projekta dobro došla da se prisjetim stvari i emocija koje zaboraviš putem.

Od opipljivijih projekata koji su mi još uvijek na to do listi su svakako oslikati mural na javnom mjestu, napisati i ilustrirati vlastitu knjigu i kickstartati projekt sa svojom mrežom ilustratorica na Instagramu", rekla je.

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom (фото 2)

Osim želja, iza nje su već spomenuti ostvareni projekti koji je i danas čine neizmjerno ponosnom na ono što je uspjela stvoriti, a jedan od njih su svakako radovi nastali za vrijeme Inktobera. Naime, svakog listopada kreativci iz različitih branši svakodnevno stvaraju i svoje radove dijele na društvenim mrežama. Kaže kako je, upravo zbog toga, najviše ponosna na činjenicu da je uspjela stvarati gotovo svih 30 dana. Dodaje i kako njezini pratitelji najviše vole ženske likove te kako smatra da se s istima najviše i poistovjećuju, a ona ih voli stvarati upravo zato što joj služe kao ispušni ventil kada i sama previše razmišlja o određenoj stvari.

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom (фото 3)

Kaja nam je otkrila i kako joj trenutno, zbog velikog broja informacija koje su joj potrebne za stvaranje, najviše problema stvaraju ilustracije za enciklopediju o prirodi, no dodaje i kako bi lagala kada bi rekla da u svojoj muci djelomično i ne uživa.

"Ipak, najviše uživam kada dobijem priču koju trebam ilustrirati. Fantastičan je osjećaj kada ti autor u ruke preda svoj svijet kojeg ti onda vizualno oblikuješ. U tome nalazim veliku čast."

Na kraju, kako smo na njezinom Instagram profilu uočili plakate i markere za knjige s njezinim ilustracijama, pitali smo Kaju gdje iste možemo i sami nabaviti te koji su njezini trenutni planovi kada je u pitanju karijera ilustratorice.

"Uhvatili ste me u dobro vrijeme s obzirom bi do kraja siječnja shop trebao biti na Etsyju. Sve je spremno, logistika riješena i printevi su super, samo još tekstovi, upload i online smo. Nekoliko se moj radova već sada može naći na Dilemma Posters, koja okuplja i promovira lokalne hrvatske ilustratore.

Privatne narudžbe nažalost zbog obujma posla trenutno ne uzimam, no kao i do sada, ukoliko skoknete na Etsy s vremena na vrijeme možda možete uloviti slobodno mjesto kada su narudžbe otvorene. U pravilu objavim na Instagramu koje će to vrijeme biti.

Želja mi je napraviti proizvode sa svojim ilustracijama u suradnji s prijateljima iz Caspar Designa – pernice, kišobrane, kabanice, majice i slično. Što prije. Držite fige", otkrila nam je na kraju Kaja Kajfež. Veselimo se shopu, novim radovima i, naravno, čvrsto stišćemo palčeve.

Kaja Kajfež ilustratorica je čiji nestvarno lijepi radovi vode u neki novi, mrvicu bolji svijet, razgovarali smo s njom (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više