Search

Kako doći do originala Boba Rossa, posthumno proslavljenog YouTube slikara koji stoji iza čak 30 tisuća djela?

Kako doći do originala Boba Rossa, posthumno proslavljenog YouTube slikara koji stoji iza čak 30 tisuća djela?

Jedan od najikoničnijih američkih "umjetnika" 20. stoljeća najpoznatijeg po mikrofonki, vedroj osobnosti i pejzažima do kojih je nemoguće doći

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Bob Ross jedan je od najikoničnijih američkih slikara 20. stoljeća najpoznatijeg po mikrofonki,  vedroj osobnosti i pejzažima do kojih je nemoguće doći. Mnogi su pokušali i podbacili u potrazi za ijednim od 30 000 radova jednog od najpoznatijih YouTube umjetnika i memea. Sama lokacija nikada nije bila misterij, nalazile su se u Bob Ross Inc. zakladi u Orlandu, Floridi, službenom vlasniku Rossovih prava. Bile su sigurno skladištene, no njima se nije baratalo u bijelim rukavicama niti su se čuvale u sobama kontroliranih klimatskih uvjeta. I dugo ih vremena nisu planirali prodati, barem ne na tradicionalni način umjetničke industrije. No, kako to da slike vrijedne vjerojatno milijuna dolara nikada nisu licitirane na aukcijama?

"Nikada nam nije palo na pamet. Bob nije mario za novac", objašnjava Joan Kowalski, direktorica Bob Ross Inc. za The New York Times. Na tu odluku najviše je utjecala Anette Kowalski, Joanina majka i Rossova mecena. Nakon godina skrivanja u skladištu, slike američkog slikara Boba Rossa konačno su ugledale svijetlo dana u stalnom postavu institucije Smithsonian National Museum of American History.

“Blue Ridge Falls”

Ross je postao poznat po serijalu "Joy of Painting" koji je ponovno postao poznat putem Amazonove streaming usluge Twitch. U 31 sezoni s 403 26-minutne epizode posthumna je internetska zvijezda za svaku je epizodu napravila tri verzije iste slike - jednu prije snimanje, jednu tijekom, i jednu nakon. Ona najbolja nosila je oznaku "knjiga" jer bi reprodukcija te verzije uz objašnjenja završila u tiskanom izdanju, druga je nosila oznaku "tv" jer je nastala tijekom snimanja, a treća, "Kowalski", bila je naslikana za Rossovu sponzoricu.

Nije prošlo mnogo vremena od njihovog upoznavanja, a Anettino otkriće, Ross, uselio je s njom i njezinim suprugom, Waltom Kowalskim - na njezin upit, naravno. Rossove su ju osobnost i umijeće toliko očarale da je postala jedina stručnjakinja za autentifikaciju njegovih slika. Njegov je stil lako prepoznatljiv po sladunjavim prikazima krajolika s tragovima korištenja raznih alata poput nožića i špahtlica uz kist i tehnika poput prskanja boje i tapkanja kistom te bešavnih prelijevanja boja, posebice na slikama zalaska Sunca. Najvažnije, Ross je u širokom luku izbjegavao slikati ljude.

“On a Clear Day”

Kowalski ne želi otkriti koji su definitivne karakteristike kada se radi o originalu jer tvrdi kako već ima previše preuvjerljivih lažnjaka zbog toga što je proces stvaranja svake slike detaljno objašnjen. Samo ona zna kako točno prepoznati Rossov original i sve ih je donedavno sigurno čuvala u skladištu. Iako je većina djela sada dio Smithsonianovog postava, najbliže što se može doći memeskim umjetninama je ovlaštena roba koju proizvodi Bob Ross Inc. U asortimanu se, između ostalog, mogu naći čarape i tosteri s motivom Rossovog lika.

Slike nisu prodavali jer tvrde kako je cilj Bob Ross Inc.-a održavanje umjetnika preminulog od limfoma živim u srcima obožavatelja, a ne zarada. Veliku su većinu inventara prodali u humanitarne svrhe, no solidno zarađuju od YouTube kanala sa 3,5 milijuna pretplatnika i televizijske emisije koja se talasa eterom i cirkulira digitalnim prostranstvima, danas možda više nego ikada prije.

Leave a comment

više