Search

Kako je Rembrandt izmislio selfije

Kako je Rembrandt izmislio selfije

Njegovi autoportreti i dan danas su predmetom rasprave brojnih povjesničara umjetnosti

Tekst: F.Š.

Image: Wikipedia,
Instagram

Svako toliko se slavni umjetnici iz prošlosti "vrate među žive" i odjednom postanu sveprisutni. Jedno od najspominjanijih imena iz svijeta umjetnosti, trenutačno je Nizozemac Rembrandt van Rijn čije se izložbe intenzivno prikazuju posljednjih nekoliko mjeseci diljem svijeta, od Amsterdama pa sve do Chicaga. Razlog? Ove godine je 350. obljetnica smrti ovog slavnog baroknog umjetnika koji pobuđuje zanimanje javnosti zbog svoje povezanosti sa sadašnjosti. Naime, Rembrandt je bio prvi umjetnik koji je često slikao samog sebe. U svojoj je karijeri naslikao više od 600 slika, od čega je 80 autoportreta koji su i dan danas predmetom rasprave brojnih povjesničara umjetnosti.
Kako je Rembrandt izmislio selfije (фото 1)
Neki tvrde da je to činio kako bi usavršio tehniku crtanja lica, dok drugi tvrde da je bio pomalo narisoidan pa se slikavao kako bi još više učvrstio svoju slavu. S vremenom su njegovi autoportreti postali sve više introspektivni i sirovi, a posljednji kojeg je napravio prikazuje kako zamišljeno bulji u gledatelja. Koji god da je motiv iza njegovih autoportreta, brojni umjetnici smatraju kako su njegovi radovi izrazito suvremeni. Rembrandt se kroz svoje autoportrete desetljećima prikazivao u svakojakim izdanjima, od krajnje sreće pa sve do tuge i bijesa. Kako je ovaj osebujni umjetnik bio najpoznatiji po slikanju autoportreta, mnogi ga smatraju i pretečom današnjih selfija.
Kako je Rembrandt izmislio selfije (фото 2)
To što se u svojim autoportretima često prikazivao u različitim emocionalnim izdanjima, povezuje se sa sveprisutnim prednjim kamerama i aplikacijama koje nam omogućuju da izmjenjujemo svoje lice. Nikada uistinu nećemo saznati zašto se Rembrandt toliko često slikao u usporedbi sa svojim suvremenicima, no vrlo je jasno zašto njegove slike danas imaju toliki odjek. Selfie se obično stavlja u isti koš kao i narcisoidnost, no Rembrandtovi autoportreti sugeriraju da oni mogu biti i više od toga, bilo da su napravljeni za gledatelje ili za njega samog. Izvjesno je kako je Rembrandt van Rijn bio ispred svog vremena, a 350 godina nakon što je naslikao svoj posljednji autoportret, čini se kao da nam daje dozvolu da svijetu prikazujemo svoje lice bez da se osjećamo tako plitko.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više