Search

Kako je izgledao Split u prvoj polovici 20. stoljeća?

Kako je izgledao Split u prvoj polovici 20. stoljeća?

Saznajte na izložbi "Žene sa stilom (Split 1929.-1940.)"

Tekst: BURO.

Image: Foto: PR

U Muzeju grada Splita trenutno se prikazuje zanimljiva izložba "Žene sa stilom (Split 1929.-1940.)". Riječ je o interaktivnoj izložbi koja prikazuje svakodnevicu stanovnika Splita između dva svjetska rata, s naglaskom na žene i modu, a osmislila ju je Linda Matijević, vlasnica lanca dućana "Karla" i tako je dobivena prva suradnja privatne poduzetnice koja se bavi modom s gradskim muzejem. Belle epoque, razdoblje je u kojemu se osjećao duh radosti u svijetu jer su ljudi izišli iz bijede Prvog svjetskog rata i krenuli u život. Autorica Linda Matijević bila je inspirirana ženama koje su bile njegovane, pratile su modne trendove te uživale u životu.

Kako je izgledao Split u prvoj polovici 20. stoljeća? (фото 1)

Tada je u Splitu, koji je u razdoblju između dva svjetska rata imao otprilike petinu stanovništva u odnosu na današnje vrijeme, bilo 800 dućana, deset zastupništava automobila, tri puta tjedno letjela je linija hidroavionom za Prag. Čitali su se časopisi o modi i filmu. Žene su skratile kosu i haljine. Ilustrirani časopis "Svijet" hranio je glad za novim i spektakularnim, pratili su se pariški trendovi, održavali balovi i jazz večeri, krenuli su izbori ljepote, a u gradu su procvale parfumerije, od kojih je najelegantnija bila Venus, udovice Monterisina vrhu Bosanske ulice te saloni modistica poput Anne Schlenz ili krojačice Dvornik.

Kako je izgledao Split u prvoj polovici 20. stoljeća? (фото 2)

U gradskim kavanama se družilo, dolazile su strane jahte, prinčevi i princeze. List Novo doba je objavljivao informacije poput "Krzna su prispjela u ogromnom izboru u krznarijiu Alujević: Pribavili smo najnovije pariške modele za sezonu 1937./38.". Ono što nam je kozmetička industrija danas ponudila u obliku BB ili CC krema za lice, znale su već žene toga vremena. S legendarnom Tokalon kremom miješale su puder. To sjajno razdoblje, o kojemu bi se mogle pisati stranice i stranice, složeno je u izložbu iz tri dijela. Posjetitelji mogu vidjeti namještaj, tekstil, keramiku i porculan, fotografije žena sa stilom i film koji je režirala mlada redateljica Tamara Bilankov, a prikazuje originalne snimke toga doba, priče i svjedočanstva Splićanki i Tijardovićeve modne kartoline u pokretu. U sklopu izložbe otisnut je primjerak novina s isječcima iz Novog doba iz 1924 godine.

Izložbu možete pogledati do 13. siječnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više