Search

Kako je Lucia Jerič spojila profesionalno znanje i ljubav prema umjetninama s hvalevrijednim ciljem

Kako je Lucia Jerič spojila profesionalno znanje i ljubav prema umjetninama s hvalevrijednim ciljem

Tekst: D.D.


Iako je od potresa u Zagrebu, u kojem je najviše nastradao uži centar grada, pa tako i brojne ustanove i institucije, uključujući i bolnice, prošlo nešto više od dva mjeseca, tragovi tog nedjeljnog jutra još uvijek su - i bit će još dugo - vidljivi. Pa ipak, dozu optimizma među ruševine unijeli su svi koji su, prije svega, u danima neposredno nakon potresa pomogli onima u nevolji, kao i oni koji su se iz topline svojeg doma organizirali i pokrenuli brojne humanitarne akcije.

A među njima je i Zagrepčanka Lucia Jerič, koja se nedavno u svoj rodni grad vratila s magisterija kulturnog i umjetničkog managementa u Rimu. Ljubav prema umjetninama u njoj tinja od malih nogu, a s njome je svoje zvanje, potaknuta emocijama, spojila u umjetničku humanitarnu lutriju pod nazivom "Autori za Petrovu". Riječ je, naime, o akciji u kojoj putem minimalne donacije od 300 kuna, imate priliku osvojiti neko od vrijednih umjetničkih djela koje su donirali njihovi autori - etablirani umjetnici i mlade nade hrvatske scene, a sva prikupljena sredstva, koja se uplaćuju na poseban račun, donirat će se Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Akcija će trajati mjesec dana, nakon kojih će se izvlačiti dobitnici ulja na platnu, skulptura, crteža, printeva...

"Na ideju sam došla za vrijeme rada od doma, u slobodnim trenucima od organiziranja događaja u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Zapravo su me za pomoć Petrovoj bolnici najviše potaknule fotografije mladih majki na dan potresa - moram priznati da mi je taj prizor bio potresan. Osim toga, i sama sam rođena u Petrovoj, tako da je to kod mene bila jako emotivna odluka, donesena i prije nego što su se pokrenule ostale akcije za obnovu bolnice", objašnjava Zagrepčanka koja naglašava da je humanitarnu notu akcije od prvog trenutka željela povezati s nekom svojom strašću, a to je upravo umjetnost.

Kako je Lucia Jerič spojila profesionalno znanje i ljubav prema umjetninama s hvalevrijednim ciljem (фото 1)
Lucia Jerič s doniranim umjetničkim djelima

Da je stvarno velika zaljubljenica u umjetnost, govori i činjenica da je tijekom pandemije koronavirusa i nakon potresa, pokrenula Instagram profil @QuarARTime na kojem je, potaknuta znanstvenim istraživanjem kako gledanje u umjetnine podiže raspoloženje, svakodnevno dijelila umjetnička djela kako bi unijela dašak pozitive u ova čudna, virusom i karantenom obilježena vremena.

Iako je prvotna ideja bila prikupiti 30 radova umjetnika zbog odlične reakcije autora, a i šire javnosti, akcija je vrlo brzo premašila ideju. Pojedini umjetnici dodali su još djela lutriji, a javili su se i drugi, željni sudjelovanja. "Svi su reagirali odlično na moj upit - i iz bolnice, a pogotovo autori, koji su bili željni sudjelovati. Primjerice, Branka Riđički se iz New Delhija uspjela organizirati da donira djelo", otkriva Jerič.

Dakle, svi koji sudjeluju u prilici su domoći se vrijedne umjetnine za svoj zid, ali bitnije od toga učinit će dobro djelo te je ovo i odlična prilika da se istaknu mladi umjetnici. I upravo je to nešto na čemu Jerič u budućnosti želi raditi, učiniti mlade nade umjetnosti prepoznatima ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. "U akciji sudjeluju i Nikica Jurković, Mija Matijević, Bianca Garčević, Lorena Almašin, Laura Brcković, sestre Apolonija i Agata Lučić, koja je u prvom navratu donirala jedno djelo, a onda kad je vidjela kako je akcija dobro krenula je odlučila donirati još tri rada... Osim toga, još mi se četvero autora u međuvremenu javilo i iskazalo želju za sudjelovanjem pa sada čekam njihove fotografije kako bi ih mogla postaviti na virtualnu izložbu na stranici, a i kako bi i ta djela sudjelovala na lutriji", ističe autorica akcije.

Među umjetnicima koji su donirali svoja djela ima dobro poznatih imena, ali i studenata Akademije likovnih umjetnosti čije vrijeme tek dolazi. Svaki od umjetnika i umjetnica koji sudjeluju u akciji jest poseban i cijenjen na svoj način, izlagali su po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Od Stipe Nobila i Vatroslava Kuliša, koji pripadaju među naše najcjenjenije autore, do Pauline Jazvić i Roberte Vilić koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža, kao i Trijenalu kiparstva. Radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod dvostruke osvajačice Grammyja, Dee Dee Bridgewater, Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, Aleksandar Bezinović izlaže po Los Angelesu, dok su slike Marije Koruge bile dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće.

Iako je naišla isključivo na pozitivne reakcije i humanitarna akcija je premašila njezina prvotna očekivanja, autorica je i dalje poprilično skromna oko čitave priče i naglašava glavni cilj - obnovu Petrove bolnice za koju je, kao i mnoge stanovnike glavnog grada Hrvatske, vežu brojne uspomene. "Da budem iskrena, nisam očekivala tako dobru reakciju! Ali sam prezadovoljna, nadam se da ćemo uspjeti opravdati očekivanja. I nadam se da će se Petrova dostojno moći obnoviti, kakav god iznos da se prikupi".


KAKO SUDJELOVATI?

Svi se radovi mogu pogledati na stranici www.autorizapetrovu.com te Instagram profilu @autorizapetrovu.

Sve upute za uplatu humanitarnoj akciji "Autori za Petrovu" nalaze se na stranici, a otvoren je poseban račun za akciju.  Po izvršenoj uplati, donatori ostavljaju svoje kontakt podatke kako bi sudjelovali u izvlačenju. Podaci se mogu ostaviti na samoj stranici ili poslati na mail [email protected]

Iznos minimalne donacije, odnosno iznos sudjelovanja u lutriji, iznosi 300 kuna. Nakon što uplatite iznos te pošaljete mail sa podacima ili ispunite obrazac na stranici akcije, dobivate svoj broj koji ulazi u bubanj za izvlačenje umjetničkih djela, čime dobivate priliku osvojite radove koji su mnogostruko vrjedniji od onog što ste uplatili. No, umjetnička djela služe kao dodatni stimulans jer je poanta donirati sredstva za obnovu Petrovoj bolnici.

Akcija traje do 27. lipnja nakon čega slijedi izvlačenje, a donirati se, naravno, može i veći iznos od onog potrebnog za ulazak u bubanj.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više