Search

Kako suvremenu umjetnost učiniti pristupačnijom?

Kako suvremenu umjetnost učiniti pristupačnijom?

"De Fotokopie"

Tekst: E.G.


Image: Igor Miske,
Instagram,
Samuel Zeller

Skupina nizozemskih umjetnika okupljena pod imenom "De Fotokopie" je problemu visokih cijena djela suvremene umjetnosti odlučila doskočiti na kreativan i originalan način

Većina ljudi je, u većoj ili manjoj mjeri, upoznata s radovima svjetskih suvremenih umjetnika, barem ako govorimo o onim najpoznatijima. No, samo će rijetki njihove radove znati istinski cijeniti. Za početak, problem nastaje već kod same osnovne edukacije koja nam ne pruža dovoljno znanja o svemu što neko djelo čini važnim ili čak nužnim. Dok će jedni Marinu Abramović nazivati genijalkom našeg vremena, drugi će reći da je svatko sposoban za bizarne performanse koji su je proslavili. Kad govorimo o likovnoj umjetnosti ili pak fotografiji, mnogi će se zaustaviti tek na komentaru koji će reći sviđa li im se neko djelo ili ne. Ako u cijelu priču uvedemo često astronomske iznose za koje se djela mogu kupiti, ponovno će nastupiti nevjerica i nerazumijevanje. Drugi je problem upravo onaj koji se tiče nepristupačnosti suvremenih umjetnina - prosječan čovjek si ih uglavnom nikako ne može priuštiti.

Kako suvremenu umjetnost učiniti pristupačnijom? (фото 1)

Takva je problematika zaintrigirala i mlade nizozemske umjetnike. Kako piše publikacija Dazed, Abel Minnée, Bonne Reijn i Guus Kaandorp su često pričali o načinima približavanja suvremene umjetnosti širem auditoriju. Tako je nastao i "De Fotokopie", kolektiv koji se bavi organiziranjem izložbi te evenata povezanih sa suvremenom umjetnošću. Nakon godina razmišljanja, javnosti su odlučili ponuditi alternativni koncept kupovine vrijednih umjetnina suvremenih autora. Logičan potez je bio jednostavno printanje slika ili fotografija, no to svatko može učiniti. Iz tog su razloga počeli kontaktirati umjetnike te ih zainteresirati za projekt potpisanih radova koji će u verziji printa biti jeftiniji i dostupniji. Tako, primjerice, za svega desetak eura možete dobiti potpisani rad Juergena Tellera. Ovaj su projekt zamišljali kao nešto jedinstveno i korisno, a sudeći prema dobrim reakcijama javnosti, u tome su i uspjeli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više