Search

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća?

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća?

Pablo Picasso, Frida Kahlo, Andy Warhol...

Tekst: D.D.


Image: Buro247.mn

I dok se Georgia O'Keeffe opuštala pripremajući jela od organskih zdravih namirnica, njezin je kolega Andy Warhol uživao u junk foodu i smišljao svoje neobične recepte. Svaki od ovih umjetnika uz pomoć je svojih elaboriranih ručkova ili pak, midnight snackova dobivao "gorivo" za stvaranje nekih od najcjenjenijih djela, a u nastavku vam donosimo nama zanimljive činjenice o prehrambenim navikama velikih imena 20. stoljeća.

Pablo Picasso

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća? (фото 1)

Otprilike u doba kad je navršio pedesetu, Picasso, koji je bio poznat po neutaživom apetitu, znatno je reducirao svoj dnevni meni i prebacio se na zdravu hranu, prvenstveno iz zdravstvenih razloga. Ovaj je veliki umjetnik i hipohondar u 30-im godinama prošlog stoljeća, zbog lošeg zdravlja i smanjene produktivnosti, živio na mediteranskoj hrani: njegova su se jela sastojala isključivo od ribe i povrća, a kao desert je konzumirao grožđe i puding od riže uz čašu mineralne vode ili mlijeka. Više o njegovim ritualima, a samim time i prehrambenim navikama, pisao je Mason Currey u svojem djelu "Daily Rituals: How Artists Work".

Frida Kahlo

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća? (фото 2)

Život slavne umjetnice bio je obojen brojnim privatnim dramama, avanturama i ljubavnim brigama. Za svojeg je supruga Diega Riveru svakodnevno pripremala specijalitete meksičke kuhinje, a njezini obiteljski recepti objavljeni su u knjizi "Frida's Fiestas" Guadalupe Rivere Marín i Marie-Pierre Colle. Tamo se nalaze brojne delicije u kojima je kreativka uživala, a na njezinim svakodnevnom meniju nalazili su se riba, piletina u umaku te kokos.

Andy Warhol

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća? (фото 3)

Osebujni Andy Warhol poznat je po djelima u kojima je koristio hranu masovne proizvodnje, kao što je Campbell's juha u konzervi. Znamo da umjetnici inspiraciju izvlače iz svojeg života, a upravo je takvu vrstu hrane i konzumirao. A bio je "lud" i za slatkim pa je stvorio je i svoju "tortu" - tablu čokolade stavio bi između dvije šnite bijelog kruha. Iako je bio redoviti posjetitelj njujorških hip restorana, često je posezao za raznim vrstama polupripremljene hrane, a večera mu se često sastojala od svih mogućih vrsti sendviča, prema napisima autora njegove biografije Boba Nickasa.

Georgia O'Keeffe

Koje su to omiljene delicije nekih od najcjenjenijih umjetnika 20. stoljeća? (фото 4)

Osim što je bila vrsna slikarica, Georgia O'Keeffe navodno je bila jako vješta i u kuhanju. Puno se bavila osmišljavanjem recepata i kuhanjem, a pri tome je koristila lokalne i organske namirnice. Pri stvaranju svojih delicija koristila je puno povrća kojeg je sama uzgojila, žitarice te domaći jogurt. Zdravoj se hrani djelomično priklonila zbog zdravlja, a sebi i svojim prijateljima svakodnevno je pripremala svježe sokove i smoothieje. Osim što je vjerovala da će zbog zdrave prehrane duže živjeti (a doživjela je 98. godinu), kako spisateljica Robyn Lea navodi u svojoj knjizi "Dinner with Georgia O'Keeffe: Recipes, Art and Landscape" vjerovala je da joj ta prehrana potiče kreativnost i produktivnost.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više