Traži

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti?

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti?

Izložba "Oko vatre, oko vode - imaginarna baština"


Fotografija: PR

"Oko vatre, oko vode - imaginarna baština" izložba je dvoje umjetnika koja se otvara večeras, 16. rujna, u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu

Nedavno smo vam predstavili bačvu modernog dizajna koju potpisuje Studio Cudodelubo. Upravo je ta bačva prvi komad za izložbu "Oko vatre, oko stola" koju autori projekta, Luka Jelušić i Mladen Ivančić otvaraju u Galeriji ULUPUH. Izložba se bavi suvremenim poimanjem mediteranskih tradicija obrta i prehrane, i ujedno poigrava s pojmom izmišljenih tradicija, vrlo prisutnim unutar koncepta mediteranske ishrane.

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti? (фото 1)

"Namjena predmeta predstavljenih na ovoj izložbi je trostruka: predmeti prvenstveno pričaju priču o naglim promjenama i nestajanju lokalnog identiteta tijekom proteklih nekoliko desetljeća, zatim daju naznaku moguće revitalizacije tradicionalnih obrta uvođenjem suvremenog dizajna, te najzad predstavljaju raspravu o stvarnom značenju pojmova tradicija, obnova tradicije i izmišljena tradicija", komentiraju Luka i Mladen te nastavljaju "Kroz dijalog dvaju materijala i tehnika kojima su predmeti obrađivani osmislili smo priču koja spaja činjeničnu, autentičnu tradiciju s izmišljenom tradicijom, imaginarnom pripovijesti o tome što tradicija uopće jest i koliko je krhka njena autentičnost", kaže ovaj kreativni duo.

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti? (фото 2)

Ovo je izložba na kojoj ćete doći u susret s modernim dizajnom čiji je zadatak prenijeti poruku iz davnina te u naše živote vratiti one stare navike i okuse fine domaće hrane pripremljene na tradicionalan način.

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti? (фото 3)

"Ručni rad nas ne zanima kao oblik nostalgije ili otpora k suvremenoj tehnologiji, već kao specifičan vid istraživanja materijala i umjetničkog izraza. Proteklih dvadesetak godina napisan je nemali broj knjiga na tu temu. Autori poput Davida Pyea ili Richarda Sennetta bave se specifičnim kvalitetama ručnog i zanatskog rada, poput neravnina na glazuri keramike, sitnih nepravilnosti koje stvaraju bliskost i privlačnost, ali i društvene relevantnosti takvih poduhvata u kontekstu umreženog okruženja", kažu.

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti? (фото 4)

Luka i Mladen ovom izložbom žele potaknuti pitanja i o tradicionalnim vrijednostima koje mnogi zaboravljaju, a neki namjerno izbjagavaju i priklanjaju se izričito trendovima."Ovom smo izložbom htjeli postaviti i pitanje jesmo li zaboravili prenositi znanje koje nije eksplicitno, i je li to jedan od uzroka često spominjanoj pojavi da u Hrvatskoj postoji baština, ali nema i baštinika?"

Koliko su zapravo krhke tradicionalne vrijednosti? (фото 5)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor