Search

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu

Umjetnički projekt

Tekst: E.G.


Image: Buro247com.au

Američki umjetnici, satiričari i karikaturisti su se okupili oko projekta kojemu je cilj zauzeti jasan stav o izboru Donalda Trumpa kao predsjednika...

Dobro je poznata činjenica kako vrijedna umjetnička djela mogu nastati za vrijeme opresija, autoritarnih političkih režima i nepovoljne društvene klime. Dapače, neka od najznačajnijih svjetskih djela nastala su upravo za vrijeme takvih uvjeta. Iako se teško moglo zamisliti da će osoba poput Donalda Trumpa pobijediti u utrci za jednu od najmoćnijih pozicija svijeta, upravo se to dogodilo, a neke od stečenih sloboda odjednom postaju ugrožene. Prijeti se ukidanjem sustava zdravstvene zaštite, prijete se da će u zemlju zabraniti ulaz muslimana, a moglo bi doći i do masovne deportacije.

Navedene stavke bile su jasan poziv za cijeli niz umjetnika koji žele naglasiti svoju ulogu onih koji se ne boje govoriti protiv moćnika. Dapače, umjetnici se često vide kao osobe koje imaju dužnost ukazati na društvenu nepravdu ili pak kršenje ljudskih prava i sloboda. Legendarna pjevačica Nina Simone je jednom na tu temu izjavila: "Kako netko može biti umjetnik, a da ne odražava duh vremena?" Spisateljica i aktivistkinja Gloria Stein, davno je rekla kako, u osjetljivim situacijama, "nema potrebe za agoniziranjem, već za organiziranjem."

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 1)

Jasno je da umjetnost sama po sebi ne može biti samodostatni politički angažman, no ne može se poreći da ima bitnu ulogu u borbi protiv apatije i normalizacije mržnje i predrasuda. Iako se vrlo često dogodi da pročitamo neku vijest ili izjavu koja nas zgrozi, uglavnom to brzo zaboravljamo i nastavljamo dalje s uobičajenim dnevnim aktivnostima bez previše razmišljanja. Upravo u takvim situacijama umjetnost može poslužiti kao stalni podsjetnik na djelovanje i zauzimanje stava. Kroz desetak umjetničkih djela, američki su umjetnici prikazali svoje mišljenje o Donaldu Trumpu, pa tako možete vidjeti njegovu sliku sastavljenu od ksenofobnih Twitter poruka koje je pisao, nadgrobni spomenik koji mu je postavljen u Central Parku, lutku na napuhavanje s njegovim likom i mural na ulici u New Yorku i mnoge druge.

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 2)

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 3)

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 4)

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 5)

Kreativni aktivizam kao odgovor Donaldu Trumpu (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više