Search

Londonski muzej Tate Modern predstavit će dosad neviđena djela Andyja Warhola

Londonski muzej Tate Modern predstavit će dosad neviđena djela Andyja Warhola

Mnogi se muzeji boje prikazati neviđene provokativne radove

Tekst: D.M.


Image: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Londonski muzej Tate Modern posljednji je put ugostio djela Andyja Warhola prije gotovo 20 godina, a legendarni povratak kralja pop arta obilježit će izlaganjem dosad neviđenih radova. Izložba jednostavnog naslova "Andy Warhol" sadržavat će više od 100 radova iz velikanovog opusa. Uspostavit će vezu između umjetnikovih osobnih iskustava i njihovih utjecaja na njegovu umjetnost s naglaskom na djela homoerotične motive i proslaviti ga kao jednog od najvećih LGBTQ umjetnika povijesti.

Iako portreta Marilyn Monroe i mrtvih priroda Campbellovih juha i Coca Colinih bočica neće nedostajati, izložba u fokus stavlja radove tematike identiteta i ideologije.

Londonski muzej Tate Modern predstavit će dosad neviđena djela Andyja Warhola (фото 1)

Valja naglasiti kako će Tate izložiti seriju muških aktova iz 1950-ih koji će po prvi put ugledati svjetlo muzejskog reflektora S obzirom na to da su svojevremeno bili suviše provokativni za širu javnost dosad su bili skriveni u Warholovom arhivu. Umjetnine pružaju jedinstven uvid u umjetnikov unutarnji svijet i seksualnost.

Londonski muzej Tate Modern predstavit će dosad neviđena djela Andyja Warhola (фото 2)

Retrospektiva uključuje i seriju "Ladies and Gentlemen" koja je svojevrsni hommage njujorškoj transseksualnoj sceni sedamdesetih. Ovi će monumentalni formati također biti predstavljeni prvi put. Izložba će biti otvorena od 12. ožujka do 6. rujna 2020., ne propustite.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više