Search

\"Louvre u Zagrebu\" izložba je koju ne smijete propustiti

"Louvre u Zagrebu" izložba je koju ne smijete propustiti

Riječ je o predstavljanju tipografskog pisma koje je hrvatski dizajnerski dvojac oblikovao za slavni muzej


Image: PR

U četvrtak 11. svibnja, u 19 sati, u HDD galeriji otvara se izložba "Louvre u Zagrebu" autora Sandra Dujmenovića i Marka Hrastovca koja će se moći pogledati do 26. svibnja

Izložba imena "Louvre u Zagrebu" detaljno prikazuje dizajn i razvoj sustava tipografskih pisama "Louvre Serif" i "Louvre Sans" koje je ovaj hrvatski dizajnerski dvojac (intervju s njima možete pročitati ovdje) oblikovao kao nova ekskluzivna službena tipografska pisma za pariški muzej Louvre, najslavniju muzejsku instituciju u svijetu.

Dizajnirani u razdoblju od 2014. do 2015. godine, ovi fontovi su već sad u službenoj upotrebi i Louvre ima ugovor za njihovo korištenje u sljedećih 5 godina. Louvre Serif i Louvre Sans ključan su element novog vizualnog identiteta muzeja koji je putem javnog natječaja, u konkurenciji s najboljim francuskim dizajnerima i studijima, realizirala poznata francuska branding agencija Dream On. Hrvatski dizajnerski dvojac sudjelovao je u tom projektu kao integralni dio tima, a s obzirom na uvjete natječaja koji su nalagali decentan pristup i poštivanje prijašnjeg rješenja slavnog francuskog dizajnera Pierrea Bernarda, velika prednost pobjedničkog projekta bila je upravo Dujmenovićeva i Hrastovčeva visoka ekspertiza u području dizajna tipografije, odnosno mogućnost da razviju novo, ekskluzivno tipografsko pismo kao dio novog vizualnog identiteta Muzeja.

"Louvre u Zagrebu" izložba je koju ne smijete propustiti (фото 1)

Osim prikaza cijelog sustava pisma i priče o odnosu projekta vizualnog identiteta i tipografije, izložba će pokazati i primjenu istog u različitim službenim vizualnim i tiskanim materijalima muzeja Louvre. Izložbom žele još jednom usmjeriti pažnju na ovaj izniman uspjeh hrvatskih autora koji još jednom potvrđuje ugled hrvatskog dizajna tipografije u Europi i svijetu, dosad reprezentiran najviše radom autora poput Nikole Đureka - ali i niza mlađih kolega, mahom njegovih bivših studenata – kao i visoku razinu edukacije u tom području na zagrebačkom Studiju dizajna i Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

"Kao što imamo tu čast da su hrvatski suvremeni umjetnici i umjetnice u posljednje vrijeme sve više prisutni na izložbama u uglednim svjetskim muzejima, tako ovog puta imamo i priliku, barem simbolički, dovesti Louvre u Zagreb" poručuju organizatori. Više o svemu pronađite ovdje.

"Louvre u Zagrebu" izložba je koju ne smijete propustiti (фото 2)

"Louvre u Zagrebu" izložba je koju ne smijete propustiti (фото 3)

"Louvre u Zagrebu" izložba je koju ne smijete propustiti (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više