Traži

Maison Matisse je prekul projekt iza kojeg stoji još bolja priča

Maison Matisse je prekul projekt iza kojeg stoji još bolja priča

Za 150. rođendan Henrija Matissea

Tekst: L.L.


Fotografija: Maison Matisse,
Wallpaper

Praunuci francuskog umjetnika Henrija Matissea, slikara, grafičara i kipara koji je ostavio ogroman utjecaj na europsko slikarstvo, prije nekoliko su godina došli na sjajnu ideju. Pokrenuli su brend Maison Matisse, zamolili nekoliko renomiranih umjetnika da im u ostvarenju pomognu pa kreirali djela koja su nas oduševila već na prvu.

Kako bi obilježili 150 godina od rođenja velikog umjetnika, odlučili su stvoriti projekt koji bi se, vjeruju, sviđao i samom Matisseu. Onaj koji će na savršen način slaviti umjetnost koju je stvarao, a u očima i mislima promatrača neće izazvati nemir već im dopustiti da u miru i tišini uživaju u umjetnosti kakvu je stvarao i sam Matisse.

Maison Matisse je prekul projekt iza kojeg stoji još bolja priča (фото 1)

Na projektu su radili gotovo cijelo jedno desetljeće pa okupili dizajnere Jaimea Hayona, Ronana i Erwana Bouroulleca te danas pokojnog Alessandra Mendinija koji su zatim, svaki na svoj način, dočarali svoje viđenje Henrija Matissea. Svaki je umjetnik dobio potpuno slobodu u kreiranju vlastitog, originalnog pogleda na čitav projekt i zadatak da osmisle objekt koji će na savršen način, oblikom, materijalima i bojama prikazati štovanje jednog od najvećih slikara na svijetu.

Bez ikakvih kontakata i komunikacije, sva tri dizajnera odlučila su se za dizajn vaze, a isti su prilagodili vlastitom viđenju umjetnosti, s elementima koji ih podsjećaju na onu kakvu je stvarao sam Matisse. Dizajneri su se tako okrenuli motivima bilja i lišća, siluetama i geometrijskim oblicima pa sve zajedno začinili jarkim bojama te baš svaku vazu učinili jedinstvenim dizajnerskim komadom kakav bismo i sami rado posjedovali.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar