Search

Makedonska suvremena umjetnost u srcu Zagreba

Makedonska suvremena umjetnost u srcu Zagreba

"Esencija postojanja"


Image: PR

U Laubi je jučer predstavljena izložba "Esencija postojanja"koja je hrvatskoj publici približila makedonsku suvremenu umjetnost

"Esencija postojanja" je umjetnički koncept koji se obraća različitim sferama svakodnevice, života, postojanja i percepcija koje iz različitih aspekata promatraju suštinu entiteta, postojanja i funkcioniranja. Time su obuhvaćene geneza ljubavi, duhovnosti i hrane. Ovaj diskurs pokriva i instancu dostojanstva, ideologije, politike i socijale. Kritički stavovi o svakodnevnoj egzistenciji u djelima izložbe "Esencija postojanja" mogu se tumačiti u kontekstu dugogodišnje "nepodnošljive težine postojanja" kao parafraze naslova poznatog romana Milana Kundere "Nepodnošljiva lakoća postojanja" te nude različite pojmove kao što je objašnjenje borbe za (ne)moguće emotivno i emocionalno egzistiranje u uvjetima represivnih društvenih sustava.

Makedonska suvremena umjetnost u srcu Zagreba (фото 1)

Ovaj uopćeni pristup obuhvaća pojedinačne aspekte trideset makedonskih suvremenih umjetnika koji na različite načine reagiraju na egzistencijalna načela koristeći različite medije likovnog izraza – od klasičnih: slikarstva, grafike, skulpture, preko instalacija, objekata, fotografije, videa, digitalnog printa, performansa, zvučnih instalacija. Ovu zanimljivu izložbu možete pogledati sve do 26. srpnja, a sigurno će upotpuniti dugo toplo ljeto u Zagrebu svojim programom.

Makedonska suvremena umjetnost u srcu Zagreba (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više